DE KOOG - In een gezamenlijke actie hebben dierverzorgers van Ecomare en vrijwilligers van de KNRM gisteren op de Razende Bol een zeehond bevrijd van een stuk visnet. Door daadkrachtig optreden wisten ze de zeehond met een hoepelnet te vangen en het net los te knippen. Een snelle, geslaagde reddingsoperatie!


De nog niet volgroeide grijze zeehond had het stuk net om zijn nek. Dit was gezien door Henk Slagter, eigenaar van de Blue Marlin, tijdens een van zijn zeehondentochten. Omdat de zeehond op het droge lag en Henk zag dat er een zandbank voor de kust lag, schatte hij in dat er een goede kans was dat het dier gevangen kon worden. Daarop belde hij Ecomare.

Sidny van Zon, schipper van de KNRM, was direct bereid om te helpen. Met vier KNRM’ers en drie dierverzorgers voeren ze uit, alle benodigdheden mee. Dierverzorgers Jarco en Hilde wisten de zeehond te vangen en te fixeren, waarna het net kon worden losgeknipt. Het touw had wel een wond veroorzaakt, dus het dier zwom er al geruime tijd mee rond, maar naar het oordeel van de dierverzorgers zal dit vanzelf helen. De zeehond kon daarom meteen losgelaten worden.

Henk Slagter had eerder deze maand al een verstrikte zeehond op de Razende Bol gemeld. Ook hier waren de KNRM en dierverzorgers van Ecomare op af gegaan, maar dit dier kregen ze niet te pakken. Het betrof een ander slachtoffer dan de zeehond die nu is bevrijd. Begin deze week is er nog een zeehond van een net bevrijd door een docent van een middelbare school. Helaas is het geen zeldzaamheid dat stukken net en ander zwerfafval slachtoffers maakt. Vaak met de dood tot gevolg, tenzij een dier op tijd kan worden bevrijd.