TEXEL - 'Ik wou dat ik uw zoo aanstonds maar eens kon omarmen'. Anno 2021 een wat ouderwetse maar wel herkenbare formulering voor verlangen naar fysiek contact. Eind 18e eeuw schreef de Texelse zeemansvrouw Aagje Luijtsen dit aan haar man Harmanus Kikkert. Als officier bij de VOC voltooide Harmanus zeven reizen naar de Oost, waarbij hij steeds jaren van huis was.

Gemis is van alle tijden en de brieven van Aagje aan haar 'Kikkertje Lief' spreken mede daarom erg tot de verbeelding. De 19 brieven, die inmiddels 240 jaar oud zijn, zijn dan ook een vast onderdeel van de tentoonstelling in de Oudheidkamer Texel.

Toen de Oudheidkamer Texel haar deuren dankzij de corona-maatregelen niet kon openen voor publiek, is stagiair Arys van Blanken aan de slag gegaan met de opdracht 'Hoe maakt een gesloten museum de collectie op aantrekkelijk wijze toegankelijk voor publiek?' Dit heeft geresulteerd in de eerste Texelse online tentoonstelling, met als treffend onderwerp de brieven van Aagje Luijtsen.De tentoonstelling is te zien op de website van de Oudheidkamer.

Naar aanleiding van de opmerking van demissionair coronaminister Hugo de Jonge, die vond dat theater, musea en andere culturele uitingen vervangen konden worden door thuis "naar een mooie DVD te kijken", is de tentoonstelling ook in beperkte oplage op DVD verschenen. Het eerste exemplaar is naar de demissionair minister gestuurd.

Zo kan Hugo de Jonge zelf ervaren dat het kijken naar een beeldscherm een andere ervaring teweegbrengt dan een museumbezoek. "Hoewel er veel mogelijk is vanaf een scherm, brengen kleuren, materialen en vormen van objecten in een fysieke tentoonstelling een zintuigelijke dimensie met zich mee die zich niet laat vervangen. Dit is misschien vergelijkbaar met het kopen van schoenen in een winkel, in plaats van in een webshop," laat artistiek directeur Corina Hordijk weten. "Wij hopen dit dan ook snel weer mogelijk te kunnen maken door de museumdeuren op veilige wijze te openen voor publiek." Voor wie dan echter niet in de gelegenheid is om naar Texel te komen om onder andere de tentoonstelling over de brieven van Aagje te bezoeken, is de online variant een geschikt surrogaat.