NOORD-HOLLAND - Steeds meer mensen ontdekken het gemak van wandelen met een app, ook de liefhebbers van het Noord-Hollandpad. Zo werden in 2020 de online wandelroutes via GPX bijna 5000 keer gedownload.


Dat is 2 keer zoveel als vorig jaar. De GPX-bestanden zijn onlangs helemaal aangepast en te gebruiken op een mobiele telefoon of gps-apparatuur.

GPX-routes zijn handige hulpmiddelen voor wandelaars. Met gps kan via satellieten de positie heel nauwkeurig worden bepaald. Die is zichtbaar op een smartphone, waarna de route is te volgen via waypoints of coördinaten.

GPX-bestanden Noord-Hollandpad
Sinds 3 jaar heeft het Noord-Hollandpad de handige GPX-routes. Alle etappes zijn te downloaden op www.noordhollandpad.nl. Om de GPX-routes te kunnen gebruiken is het nodig om de applicatie te downloaden. Zoek hiervoor in de app-store naar: GPX viewer en download een app naar keuze.

Routes verbeterd dankzij wandelaars
Wandelaars ontdekten dat sommige routes niet optimaal werkten op hun mobiele telefoons. Zo zagen zij alleen een omweg of een alternatieve route. Anita Verhoeven wandelt graag op het Noord-Hollandpad met de route op haar mobiele telefoon. “Soms, zoals laatst in de sneeuw, kun je bordjes of pijltjes missen,” vertelt Anita. “En op een aantal locaties lopen er meerdere langeafstandspaden door elkaar, dan weet je met een GPX-app zeker dat je de juiste markering volgt.”

Hele route zichtbaar
Inmiddels zijn de GPX-bestanden van het Noord-Hollandpad weer helemaal up-to-date en werken ze op mobiele telefoons en op gps-apparaten. De hele route, inclusief de alternatieve route is zichtbaar.

284 kilometer wandelen
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad door de afwisselende binnenlanden van Noord-Holland. Het pad voert wandelaars langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk langs alles wat Nederland zo bijzonder maakt.

De hoofdroute is 284 km lang. Het startpunt is Texel en de wandelroute eindigt in Huizen. Ook is het mogelijk het Noord-Hollandpad in omgekeerde volgorde te lopen of te kiezen voor een of meerdere losse etappes. Op de website www.noordhollandpad.nl staat van elke etappe een uitgebreide routebeschrijving. Op Facebook staat het laatste nieuws.

De provincie Noord-Holland is eigenaar van het Noord-Hollandpad.