TEXEL - Het is kaal en leeg bij Ecomare. Er is niemand in het museum, op het buitenterrein of in de kantoren. Alleen bij de dieren is iemand druk bezig. Tussen 7.30 en 18 uur is er steeds een dierverzorger aan het werk. Want de zorg voor de dieren gaat natuurlijk gewoon door.

De dierverzorgers werken momenteel in shifts. In hun eentje, om de kans op besmetting met het corona-virus te minimaliseren. Het is voor hen wel even wennen. Normaal gesproken zijn ze altijd met zijn drieën, waarbij de diergroepen ‘zeehonden’, ’bruinvissen’, ‘vogels’ en ‘dieren van het Zeeaquarium‘ over de verschillende personen zijn verdeeld. Nu moeten ze alles alleen doen! Het is flink aanpoten, maar tegelijkertijd ook een hele bijzondere ervaring om op zo’n verstild Ecomare aan het werk te zijn.

Er worden nog dertien zeehonden in de opvang verzorgd. Gelukkig is het nu geen geboorteseizoen en is het minder druk met meldingen. Ook voor de dieren is het een andere ervaring dat er geen publiek is en ze eten krijgen zonder presentatie. De zeehonden vertonen gedrag wat ze normaal vooral na sluitingstijd laten zien; ze liggen bijvoorbeeld wat meer op de kant. Vooral als de zon schijnt.

De opvang van dieren gaat ook door. Voor dieren in nood heeft er altijd een dierverzorger de meldingentelefoon bij zich: 06-51571878. Vogels met een gevaarlijke snavel, zoals jan-van-genten, aalscholvers en reigers, worden opgehaald, alle andere kunnen naar Ecomare worden gebracht. Op de toegangsweg naar Ecomare staat een opvangkist waarin de vogel achtergelaten kan worden. Het is wel fijn als dat even gemeld wordt op bovenstaand telefoonnummer.

Om zoveel mogelijk mensen toch de gelegenheid te geven de dieren te bekijken, worden er dagelijks filmpjes gepost op de Facebook-pagina van Ecomare: @beheerder.ecomaretexel. Ook zijn er zeehonden te zien via de webcam op ecomare.nl. Met een beetje geluk zie je net een dierverzorger rond het bassin van de grijze zeehonden rennen. Die is dan aan het spelen met Annie, die daar enorm van kan genieten.