TEXEL - Meer dan 300 bewoners van Texel waren woensdagavond aanwezig bij de eerste editie van het cybercrime event in Evenementenhal Texel bij de Krim. Rabobank organiseerde deze bijeenkomst om een stukje bewustwording te creëren over de snelst groeiende vorm van misdaad; cybercriminaliteit.

’Hebben jullie de deur van je woning goed op slot gedaan voordat jullie zojuist in de auto stapten?’, begint Harry Nieuwenhuizen, directievoorzitter van Rabobank Kop van Noord-Holland. De zaal knikte instemmend. ‘Hebben jullie ook aan je digitale deuren gedacht?’ Er ontstond al direct een aarzeling in de zaal. ‘Er heerst een hoop onwetendheid bij internetgebruikers over de online gevaren en hoe deze ontstaan. We merken dat de misdaad zich in rap tempo verplaatst van woninginbraken naar online hacking’, aldus Harry Nieuwenhuizen.

Marleen Zutphen, adviseur Particulieren op de Rabobankvestiging in Den Burg, neemt de zaal vervolgens mee in de meest voorkomende fraudes binnen de bank. De cybercrime gevallen die Marleen bijna dagelijks in de bankhal tegenkomt zijn herkenbaar voor vele bezoekers. We hebben allemaal wel eens een phishing e-mail ontvangen die niet van echt te onderscheiden is.

Misdaadjournalist Maria Genova sluit de avond af met een interessant en interactief programma. Zo leert zij de zaal wat een sterk wachtwoord is, waar je op moet letten bij een phishing e-mail en hoe cybercriminelen te werk gaan. ‘Vraag uw kinderen of kleinkinderen eens of zij weten wat een katvanger is. 9 op de 10 kinderen heeft geen idee, echt niet! Laat staan dat zij weten dat zij als katvanger een strafbaar feit plegen’, vertelt Maria Genova. Aan haar zijde laat een heuse hacker zien hoe hackers in de praktijk te werk gaan.

De reacties op de avond zijn zeer positief. ‘We hebben echt het gevoel dat we huiswerk te doen hebben’ is een veel gehoorde reactie van bezoekers. Kortom; een zeer geslaagde eerste editie van het cybercrime event. Op 12 februari doet Rabobank het nog eens over met een volle zaal in de Kampanje in Den Helder.