DEN BURG - '50 kilometer is dodelijk', staat er op de zelfgemaakte borden langs de Kogerstraat in Den Burg op Texel. Deze straat is een toegangsader naar het centrum van het grootste dorp van het eiland. Om de stroom auto's die er vooral in de drukke maanden doorheen rijdt te versnellen, wil de gemeente de straat herinrichten.

Ook moet de maximumsnelheid van 30 kilometer per uur naar 50. De bewoners zijn faliekant tegen. "Het scheelt vier seconden dat je eerder in het centrum bent, waar hebben we het dan over", zegt Ad Waverijn, gepensioneerd huisarts en bewoner van de Kogerstraat. "Als je de maximum snelheid verhoogd van 30 naar 50 kilometer is de kans op ernstige ongelukken veel groter. Bovendien wil de gemeente dat het grote aantal fietsers in de straat de snelheid van de auto's wat in toom houdt. Ook een gevaarlijke gedachte."

Protest
"De gemeente denkt over ons heen te kunnen lopen, daarom gaan we in protest", zegt Frans van der Reijken. In de plannen wil de gemeente naast de maximum snelheid verhogen ook een aantal parkeerplaatsen schrappen en de weg rechttrekken. "Wij willen het houden zoals het is en er mogelijk ook een eenrichtingsstraat van maken. Maar ze luisteren niet naar ons."

De straat staat vol met zelfgemaakte protestborden en de bewoners hebben ook al meerdere keren ingesproken bij verschillende commissies op het gemeentehuis. Maar de acties kunnen ook harder worden als de gemeente bij haar plannen blijft. "Desnoods sluiten we de hele straat af of blokkeren we de boel. Daar wordt in ieder geval over gesproken", zegt bewoner Kees Verschoor.

Zo ver is het nog niet. Volgende week heeft een delegatie uit de Kogerstraat een gesprek met de twee verantwoordelijke wethouders van de gemeente Texel.