DE COCKSDORP - Het had het eerste publieke optreden van burgemeester Mark Pol moeten worden; de opening van de nieuwe tentoonstelling in de vuurtoren stond in eerste instantie de dag na zijn installatie gepland. Een windkracht 9 gooide toen echter roet in het eten. Toen het alsnog afgelopen dinsdag 16 januari plaatsvond, was het wel de eerste opening voor Pol; een eerste hoogtepunt voor de nieuwe burgemeester van Texel!


De vuurtoren was in de herfst een aantal weken gesloten voor een grootschalige opknapbeurt. De toren is helemaal leeggehaald en geschilderd en de tentoonstelling is vernieuwd. Het bijzondere verhaal van de Texelse vuurtoren komt nu veel beter tot zijn recht. Op een laagdrempelige manier ontdekken de bezoekers de geschiedenis van de toren, de reden waarom hij ooit gebouwd is en de werkzaamheden van de vuurtorenwachters. Dit begint al op het toegangspad en eindigt boven bij de wachtkamer die deels is opengesteld.

Bij de opening vertelden Elvire Jansen van XPEX Experience Experts en directeur-bestuurder Marion Barth over de nieuwe tentoonstelling en het bijzondere monument. Burgemeester Mark Pol opende bij de toegangspoort het pad naar de toren. Hij was onder de indruk van de leeftijd van de toren; gebouwd in 1864 dus dit jaar 160 jaar geleden. Mark Pol: ”Ik moet nog een beetje wennen aan de historische feiten hier. In Almere waren we al blij als iets tien jaar oud was!”

Salko de Wolf, vuurtorenmedewerker en coördinator van de vuurtoren, deelde onderweg naar boven de geheimen van zijn bijzondere werkplek. De burgemeester vertelde dat hij fijne jeugdherinneringen bewaart aan de vuurtoren. Daar is nu een mooie nieuwe herinnering bij gekomen!