TEXEL - In september werd in Amsterdam het boek “Het Lichtschip” gepresenteerd. De schrijver en journalist, Mathijs Deen, heeft voor het schrijven van het boek inspiratie opgedaan door gesprekken die hij heeft gevoerd met enkele vrijwilligers van Lichtschip Texel. Het boek is nu ook in het Duits vertaald. In het programma ”LiteraturLounge im Haus am Dom” van de Hessischer Rundfunk werd Mathijs via een livestream geïnterviewd over dit boek. De streaming vond plaats vanaf de brug van het Lichtschip. Na afloop heeft de schrijver enkele boeken gesigneerd die door de kijkers van het programma bij bezoek aan het schip kunnen worden opgehaald.

Mathijs Deen is schrijver, journalist en radiomaker. Zijn verhalenbundel “Brutus” werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs. In 2013 publiceerde hij “De Wadden” waarvan 25.000 exemplaren werden verkocht. In 2019 maakte hij voor het VPRO programma Het Spoor Terug een serie uitzendingen over de lichtschepen voor de Nederlandse kust. Aan boord van Lichtschip Texel heeft hij met diverse opvarenden van vroeger gesproken over het leven aan boord. Het boek over het Lichtschip stond op de longlist voor de Libris Literatuurprijs.

Lichtschip Texel (officiële naam LS10) is gebouwd in 1951-1952 op de voormalige Rijkswerf Willemsoord in Den Helder. Tot 1992 heeft het schip dienstgedaan op diverse posities voor de Noord-Hollandse kust. Aanvankelijk als bemand schip met 11 opvarenden en vanaf 1977 als onbemand en volledig geautomatiseerd schip. In 1992 werd het schip buiten dienst gesteld.

Het lichtschip is thans in eigendom van Stichting Historie der Kustverlichting en wordt onderhouden en gerestaureerd door een kleine groep vrijwilligers. Als gevolg van het COVID-19 virus is het schip echter sinds de uitbraak van het virus gesloten voor publiek. De ruimte aan boord is onvoldoende om aan de 1,5 meter richtlijn te kunnen voldoen. Alle inkomsten uit entreegelden en donaties zijn weggevallen.