DE WAAL - De brede orchis en harlekijnorchis bloeien overvloedig in natuurgebied Waalenburg op Texel. Zo ver je kunt kijken zie je de zeldzame paarse bloemen, tussen de pinksterbloemen en addertong. Ondertussen klinkt het gekwetter van weidevogels; mei is hét moment voor een wandeling of fietstocht door Waalenburg.


Gedeputeerde Esther Rommel (Natuur en Landschap) bezocht vrijdag 21 mei 2021 natuurgebied Waalenburg van Natuurmonumenten. Aanwezig was onder andere ook de heemraad van Hollands Noorderkwartier. Waalenburg is het oudste weidevogelgebied van Nederland. De provincie Noord-Holland heeft het in 2019 ingrijpend verbeterd en vergroot tot 500 hectare aan natuur. “Ik zie hier duidelijk de resultaten van onze werkzaamheden. Met meer water, bloemen en insecten voldoet het nu nóg beter aan de wensen van de beschermde weidevogels. En ik hoor hier, zelfs bij windkracht 8 vandaag, de vele leeuweriken zingen in het veld”, zegt Esther Rommel, gedeputeerde Natuur en Landschap.

Zeldzame bloemen
De oude waddenpolder met kalk in de bodem is de perfecte voedingsbodem voor de zeldzame orchideeën. Vooral op de nattere delen is duidelijk te zien dat de brede orchis en harlekijnorchis veelvuldig bloeien. De enorme hoeveelheden zijn ongekend en uniek voor Nederland en zelfs voor Noordwest Europa.

Natuurcentrum De Marel
Bij mooi weer zien de boswachters van Natuurmonumenten ook dat bezoekers erg genieten van de bijzondere bloemenzee, naast het nieuwe natuurcentrum. 2 weken geleden opende Natuurmonumenten hun nieuwe thuis: Natuurcentrum De Marel. Vanaf hier zijn er mooie wandelroutes en activiteiten voor kinderen. Zodra de corona-maatregelen het toelaten starten er ook excursies.

Bezoek Waalenburg
Het nieuwe wandelpad van Waalenburg is jaarrond te bezoeken. Ook de fietspaden blijven open. Wie van een lange wandeling houdt, kan de route (of een deel ervan) lopen van het Noord-Hollandpad. Kijk ook op de website van Natuurmonumenten