TEXEL - Bij Ecomare, in de nieuwe tentoonstelling Biofilm, krijgen de echte superhelden van onze planeet eindelijk de aandacht die ze verdienen. De microben van het wad, de onzichtbaar kleine wezens die al het andere leven in de zee en op het land mogelijk maken. Onverschillig genegeerd door vogelaars en strandgangers, overlopen door toeristen, maar nu in de schijnwerpers gezet door kunstenaar Wim van Egmond.

Biofilm maakt deel uit van de SEA Art Tour. Wim van Egmond dook voor het project Science Encounters Art in het werkveld van onderzoekers Henk Bolhuis en Michele Grego van het NIOZ. Zij doen onderzoek aan microbiële matten, een bepaald type biofilms. Van Egmond maakte een jaar lang microscoop-opnames van het leven in zo’n mat. Door de beelden extreem te vergroten en te versnellen, ontstaan hypnotiserende filmpjes van door elkaar krioelende wezens in verschillende kleuren. Deze worden op grote schermen getoond, zodat bezoekers het gevoel krijgen er onderdeel van uit te maken.

De tentoonstelling is een eerbetoon aan de microscopische wezens van het wad. De cyanobacteriën en kiezelwieren, de roeipootkreeftjes en aaltjes. Zij vormen de basis van het voedselweb. Zonder hen geen zeehonden, vogels of schelpdieren. Ontdek hun verborgen wereld en verbaas je over hun veelzijdigheid, kleurigheid en beweeglijkheid. Biofilm is te bekijken als onderdeel van een bezoek aan Ecomare of met een SEA Art Tour ticket.