TEXEL - Museum Kaap Skil krijgt € 275.000,- van de BankGiro Loterij om vernieuwingsplannen uit te voeren. Dit is bekendgemaakt op donderdag 18 maart in het RTL4-programma Surprise! Dankzij dit fantastische bedrag kan het museum over enige tijd de jurk en andere bijzondere objecten uit het Palmhoutwrak onder hoogwaardige omstandigheden tonen aan publiek.

Onder het motto 'Museum Kaap Skil Vernieuwt' wil het museum ruimte bieden aan de unieke vondsten uit het een aantal jaar geleden door Texelse duikers ontdekte Palmhoutwrak. In dit zeventiende eeuwse scheepswrak, dat op de bodem van de Waddenzee ligt, vonden duikers onder andere een zijden japon van koninklijke allure, bijna ongeschonden na een verblijf van vier eeuwen op de zeebodem. Het is nog steeds een raadsel aan wie de vele honderden, veelal puissant rijke, vondsten uit het wrak toebehoorden.

Deelnemers van de BankGiro Loterij maken kans op mooie geldprijzen en steunen door mee te spelen tegelijkertijd de culturele sector. Een sector die, zeker in deze tijd, wel een extra steuntje in de rug kan gebruiken. Dankzij de toekenning van de BankGiro Loterij kan Museum Kaap Skil nu met volle kracht vooruit om in 2022 de jurk en een aantal andere bijzondere objecten uit de Palmhoutwrak-collectie tentoon te kunnen stellen.

Corina Hordijk, artistiek directeur bij Stichting Texels Museum: "Niet eerder werd een scheepswrak ontdekt met zo'n rijke lading als het Palmhoutwrak. De textiele vondsten uit het wrak, zoals de 17e eeuwse zijden jurk, zijn wereldwijd uniek. Het is een grote eer dat wij ze kunnen tonen in Museum Kaap Skil, maar ook een enorme verantwoordelijkheid waar we heel zorgvuldig mee om moeten gaan. Er is jarenlang onderzoek gedaan naar de beste manier om dit eeuwenoude delicate materiaal te kunnen tonen. Het vereist speciale vitrines en aanpassingen aan het klimaat, waar veel geld mee gemoeid is. Wij zijn dan ook enorm blij met de bijdrage van de BankGiro Loterij die helpt onze droom te verwezenlijken. Mede dankzij deze steun kunnen we de jurk en andere overweldigende vondsten de plaats in het museum te geven die deze unieke collectie verdient."

De vondsten zijn eigendom van de Provincie Noord-Holland die mede bijdraagt aan de tentoonstelling. Het onderzoekstraject om tot de uiteindelijke tentoonstelling te komen, is tot stand gekomen met bijdragen van het Waddenfonds en STIFTexel.