TEXEL - Met Open Monumentendag, op zaterdag 14 september, is molen De Traanroeier in Oudeschild gratis toegankelijk. Ook Museum Kaap Skil vraagt op deze dag geen entree, zodat de molen gewoon via de museumingang kan worden bezocht. Dit keer willen de molenvrijwilligers naast pannenkoeken en drie-in-de-pan ook zelfgebakken taart en koek verkopen. Wie helpt het monument door iets te bakken?


Bij droog weer wordt er een terras rond de molen geplaatst, waar de lekkernijen kunnen worden genuttigd. Idealiter is er een ruime keuze aan verschillende soorten taart en koek, naast de versgebakken pannenkoeken. De molenvrijwilligers zullen zelf het een en ander maken, maar vragen ook de hulp van andere bakliefhebbers.
Wie een taart of koek wil maken met meel van de molen, mag komende tijd gratis een pond meel ophalen bij de receptie van Museum Kaap Skil. Dit is echter geen vereiste, bloem van de supermarkt mag ook gebruikt worden. Bij voorkeur worden de baksels in de ochtend van 14 september (vanaf 10 uur) gebracht. Om de taart of koek makkelijk uit de vorm te kunnen halen, is het handig als onderop bakpapier wordt gelegd. Dan kan de vorm meteen mee teruggenomen worden.


Voor eeuwenoude bouwwerken zoals molens is altijd geld nodig. Met subsidies, donateurs, acties, sponsoren en fondsen worden elk jaar de eindjes aan elkaar geknoopt. Binnenkort start de molenmaker weer met een omvangrijke klus. Hij gaat onder andere een verrot deel van het voeghout, de balk waar de draaiende kap op rust, vervangen. Dit soort gespecialiseerd werk op grote hoogte kost veel geld. Omdat de reserves van Stichting de Traanroeier hiervoor niet toereikend zijn, zijn extra inkomsten hard nodig. De molenaars en vrijwilligers van De Traanroeier hopen dan ook dat een flink aantal mensen bereid is een taart te bakken en dat nog veel meer mensen ervan zullen genieten op 14 september.