TEXEL - Een kleine grijze zeehond met gemene wonden in haar rug en geen moeder in de buurt: deze pup had hulp nodig! Waarschijnlijk is ze gegrepen door een soortgenoot die het niet goed met haar voor had. Ze heeft nog haar witte geboortevacht, dierverzorger Hilde Smit van Ecomare schat dat ze zo’n tien dagen oud is. Eenmaal in de opvang wilde ze alleen maar slapen; ze was doodmoe.

Grijze zeehonden worden geboren met lange, witte haren. Deze beginnen ze na de zoogperiode te verliezen. Bij grijze zeehonden duurt de zoogtijd ongeveer drie weken. Van een jong die al aan het verharen is, kan dus aangenomen worden dat hij ouder is dan drie weken en geen moederzorg meer nodig heeft. Het kleintje dat nu in de opvang van Ecomare is beland, is nog niet aan het verharen. Omdat ze nog afhankelijk is van moedermelk, krijgt ze de eerste dagen zalmpap. Dit is een goede vervanger voor zeehondenmelk.

Mannelijke grijze zeehonden staan erom bekend dat ze zich agressief kunnen gedragen tegenover pups. Er komt zelfs kannibalisme voor bij deze soort. Waarschijnlijk is de pup die nu in de opvang van Ecomare wordt verzorgd, gebeten door een soortgenoot. De pup wordt voorlopig in de quarantaine verzorgd. Binnen, en met vloerverwarming onder de tegels, kan ze al haar energie besteden aan haar herstel en aan het groeien. Bezoekers van Ecomare kunnen haar door de ramen bekijken. Als ze zo’n 15 kilo weegt, wordt ze naar een buitenbassin verplaatst. De pup is geadopteerd door het bedrijf Transitio dat haar Flow heeft genoemd.

Op het strand liggen momenteel nogal wat pups van de grijze zeehond die geen hulp nodig hebben. Dit zijn veelal jongen die al gespeend zijn. Zij zijn in een fase van hun leven waarin ze in hun eentje op het droge liggen, verharend en interend op hun vetreserves. Door de storm van afgelopen weekend zijn deze pups van de zandbank afgespoeld en op het strand terechtgekomen.

De dierverzorgers van Ecomare houden de dieren op het Texelse strand in de gaten en roepen iedereen op om ruim afstand te houden. De pups zien er schattig uit met hun pluizige vacht, maar zijn dat allerminst. Bovendien kan verstoring ertoe leiden dat ze het water in gaan, terwijl ze daar nog helemaal niet klaar voor zijn. Het devies is dan ook: kijk en geniet van een afstand. Een verrekijker is daarbij een goed hulpmiddel. Zie je een jonge zeehond op het strand, bel dan de locatie door naar Ecomare via 0222-317741.