OUDESCHILD - Wat fijn dat het zulk mooi weer is! Dat maakt een bezoek aan het openluchtmuseum van Museum Kaap Skil nóg leuker. Op dinsdag-, woensdag- en donderdagmiddag zijn er bovendien allemaal mensen aan het werk. Ze beoefenen een oud beroep; echte ambachtslieden zijn het. Kom jij hun vakmanschap bewonderen?

Het openluchtmuseum bruist van de activiteiten. De ene dag hebben de touwslagers hun lijnbaan opgezet en kun je je eigen springtouw bij ze draaien. Op andere dagen zijn de molenaars aan het werk of repareert de nettenboeter zijn net. Loop binnen in de smederij en zie hoe de smid een ijzeren staaf omtovert tot een gebruiksvoorwerp. En ga op bezoek in de kleine vissershuisjes om te zien hoe de mensen hier rond 1900 leefden. Er gaat een wereld voor je open!

Texelaars leven al eeuwen met, van en op de zee. De jutters zijn een slag apart onder de eilanders. Deze vrijbuiters proberen de strandvonder van de gemeente altijd voor te zijn. Door net iets vroeger op pad te gaan, hopen ze hun slag te kunnen slaan tussen de aanspoelsels op het strand. Hun avonturen leveren prachtige verhalen op! Kom je luisteren naar de jutter? Op de doordeweekse dagen in de meivakantie vertelt hij zijn stoere en sterke verhalen om 11.30 en 13.30 uur.

In de kelder van het entreegebouw van Museum Kaap Skil ontdek je waarom Texel in de zeventiende eeuw het middelpunt van de wereldzeeën was. Op een enorme maquette zie je de Reede van Texel: de zee bij Oudeschild, waar handels- en oorlogsschepen voor anker gingen. Van hieruit werd naar alle windrichtingen gevaren en kwamen de schepen met hun kostbare lading ook weer terug. Tastbare bewijzen van deze roemruchte tijd worden tegenwoordig op de zeebodem gevonden: eeuwenoude scheepswrakken liggen als tijdscapsules te wachten om ontdekt te worden. Een schatzoekparadijs voor duikers!

Gezinnen met kinderen krijgen een Bingokaart bij de kassa. Wie vindt als eerste alle voorwerpen die op de kaart staan afgebeeld? Hijs de zeilen en kom naar Museum Kaap Skil voor een dag vol maritieme avonturen. Schip ahoy!