DEN BURG – Iedereen die interesse heeft in duurzaam wonen is dit voorjaar welkom bij de thematours ‘aardgasvrij’ en ‘energiezuinig wonen’ in Den Burg. Twee huiseigenaren delen hun ervaringen met bezoekers tijdens een rondleiding en laten zien welke grote en kleine stappen zij hebben gemaakt om hun woning te verduurzamen. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via de website van de Nationale Duurzame Huizen Route.

Eén van de huiseigenaren die zijn huis openstelt, is Henk-Jan Visser. Tijdens de thematour ‘aardgasvrij’ geeft hij uitleg over de duurzame maatregelen in zijn woning. “Het huis is volledig geïsoleerd en voorzien van een pelletkachel en zonnepanelen.” Op 28 maart zijn bezoekers welkom om deze thematour bij te wonen. De tweede thematour vindt plaats op 4 april in de woning van Rikus Kieft. Zijn voormalige dokterswoning uit 1876 is vorig jaar flink verbouwd, geïsoleerd en onder meer met een warmtepomp, buffervat en zonnecollectoren energiezuinig en aardgasvrij gemaakt. “We zitten nog in het eerste jaar, maar zijn tot nu toe tevreden met het resultaat.”

Inschrijven voor de thematours
Het doel van de thematours is om anderen op weg te helpen en te inspireren om zelf ook aan de slag te gaan met duurzaam wonen. In heel Nederland vinden dit voorjaar thematours plaats. Een actueel overzicht van de thematours is te vinden op duurzamehuizenroute.nl/thematours. Hier kunnen bezoekers zich ook inschrijven. Er zijn twaalf plaatsen beschikbaar.

De thematours worden georganiseerd in samenwerking met de gemeente Texel en zijn een initiatief van de Nationale Duurzame Huizen Route. Via dit platform delen meer dan 1.500 huiseigenaren hun ervaringen met geïnteresseerden, online en tijdens verschillende evenementen.

Zelf een duurzame woning aanmelden
Wie zelf in een duurzaam huis woont, kan ook zijn ervaringen delen via de Duurzame Huizen Route. Of het nu gaat om HR++ glas, zonnepanelen of een aardgasvrije woning, alle ervaringen zijn welkom. Zo kunnen andere huiseigenaren kennis en inspiratie opdoen om zelf ook aan de slag te gaan met hun woning.