TEXEL - Honderden vondsten uit het Palmhoutwrak zijn vanaf juli 2022 permanent te zien in Museum Kaap Skil. Dit werd bekend gemaakt tijdens een werkbezoek van gedeputeerde Zita Pels aan het museum. Het Palmhoutwrak werd in 2014 ontdekt door duikers van Duikclub Texel en herbergt unieke objecten, waarvan de bekendste wel 'De Jurk' is. De collectie is uniek en is onderzocht door een team van internationale wetenschappers.

Terug op Texel
De planning is dat in het voorjaar van 2022 kan worden gestart met het inrichten van de tentoonstelling. Deze komt in de maquettezaal en op de eerste verdieping van het hoofdgebouw. Corina Hordijk, artistiek directeur van Stichting Texels Museum: "Het gaat nu echt gebeuren; De Jurk en al die andere prachtige vondsten komen terug naar Texel, terug naar Museum Kaap Skil. Dicht bij de plek waar ze gevonden zijn, en zo hoort het ook gewoon. Wij kunnen niet wachten!"

De provincie Noord-Holland, die eigenaar is van de objecten, heeft Museum Kaap Skil aangewezen als dé plek waar de Palmhoutwrakcollectie zal worden gehuisvest. Vanaf juli 2022 zullen De Jurk en andere objecten hier permanent worden tentoongesteld. Op dit moment werken diverse partijen samen om dit te bewerkstelligen. Geen eenvoudige opgave, want de collectie bestaat uit uiterst kwetsbare objecten. Met name het textiel is zeer gevoelig voor licht en zuurstof. De vitrines in de nieuwe tentoonstelling moeten daarom aan heel strikte voorwaarden voldoen.

Werkbezoek
Gedeputeerde Zita Pels maakte tijdens haar bezoek kennis met het nieuwe directieteam van Stichting Texels Museum en werd door artistiek directeur Corina Hordijk bijgepraat over de toekomstplannen van Museum Kaap Skil met betrekking tot het permanent tentoonstellen van de vondsten uit het Palmhoutwrak.Tijdens de corona-periode is hard gewerkt om de plannen voor de permanente expositie verder uit te werken. De schetsontwerpen van ontwerpbureau Opera Amsterdam zijn klaar en er worden proeven gedaan met vitrines door vitrine-experts van Meyvaert uit België.

Zita Pels: "Het is mooi om te zien hoe voortvarend en secuur Museum Kaap Skil te werk gaat bij het bewerkstelligen van de tentoonstelling en alles wat daarbij komt kijken. Als eigenaar van de vondsten geeft ons dat een heel goed gevoel. We zijn blij dat de vondsten straks op deze plek getoond zullen worden."