Onbewolkt19.1 ℃

Luchtvaart- en Oorlogsmuseum Texel in De Cocksdorp

Luchtvaart- en oorlogsmuseum Texel

De ideeën voor de oprichting van het toenmalige "Luchtvaart Museum Texel" zijn ont-staan na de viering van het 50-jarig bestaan van vliegveld Texel in 1987. Aan dit festijn was tevens het 5-jarig jubileum van de DDA en het 70-jarig bestaan van het amfibisch oefenkamp De Mok gekoppeld. Zo’n 15.000 toeschouwers bezochten de voor deze gelegenheid opgestelde expositie in de vliegveldhangaar. Door het enthousiasme van het publiek werd gedacht aan een vaste tentoonstelling in de vorm van een museum.

In 1988 werd de stichting Luchtvaartmuseum Texel opgericht, mede door vliegveld-directeur/havenmeester Ed de Bruijn. Toen de zweefvliegclub in 1995 aangaf een nieuwe behuizing nodig te hebben, werd de mogelijkheid om in de oude zweefvlieghangaar een museum te beginnen met beide handen aangepakt.

Ondertussen werd historicus Gelein Jansen bij het project betrokken en hij trof de nodige voorbereidingen voor de inrichting van een museum. Vervolgens werd in april 1996 met een groep enthousiastelingen in een maand tijd een compleet museum ingericht. Op 17 mei 1996 werden de deuren van het museum voor het eerst voor publiek geopend, en sindsdien mag het museum op zo’n 10-15.000 bezoekers per jaar rekenen.

Omdat het museum enkele jaren na de opening ook materiaal ging exposeren over de Tweede Wereldoorlog werd in 2001 door ruimtegebrek de expositieruimte uitgebreid. Naast een expositie over de luchtoorlog werd er uitgebreid aandacht geschonken aan onder andere de Georgische Opstand (6 april 1945). Door deze toevoegingen aan de expositie werd niet alleen de ruimte te klein, maar omvatte de naam van het museum ook de inhoud niet meer. Hierdoor heeft het museum in 2006 besloten haar naam en het logo te veranderen in "Luchtvaart- en oorlogsmuseum Texel" (LOMT) en richt het museum zich nu in zijn geheel op de geschiedenis van de luchtvaart en de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog op en rondom het eiland Texel.

In de winter van 2017/2018 is de hal waarin het meeste materiaal van de Tweede Wereldoorlog stond opgesteld, grondig gerenoveerd en in zijn geheel opnieuw ingericht en onderverdeeld in verschillende vaste thema's; 1940-1945 op Texel - Atlantikwall - Georgische Opstand (de "Russenoorlog") - Luchtoorlog - Periode van de bevrijding en de jaren na de oorlog. Alles wordt ondersteund door verschillende moderne touchscreens waarop veel extra informatie is terug te vinden. Behalve teksten in het Nederlands zijn voor de buitenlandse bezoeker veel teksten vertaald naar het Engels en Duits.

Foto's van Luchtvaart- en Oorlogsmuseum Texel

Luchtvaart- en Oorlogsmuseum Texel image 1
Luchtvaart- en Oorlogsmuseum Texel image 2
Luchtvaart- en Oorlogsmuseum Texel image 3
Luchtvaart- en Oorlogsmuseum Texel image 4
Luchtvaart- en Oorlogsmuseum Texel image 5

Zoek een bedrijf op Texel:

Adres
Postweg 126
1795 JS  De Cocksdorp
Telefoon
0222-311689
Beoordelingen
5
4
3
2
1
5.0

1 Reviews


Op dit moment is er nog geen review. Wees de eerste die een review schrijft.

Geef je beoordeling over Luchtvaart- en Oorlogsmuseum Texel. Dit kan door het geven van een cijfer of door het schrijven een review. Let op: Je recensie wordt openbaar gepubliceerd op internet.

Eerste indruk
Service
Prijs / Kwaliteit

logo
|Nieuws | Sport | Evenementen

CONTACT

Hoofdvestiging:
van Benthuizenlaan 1
1701 BZ Heerhugowaard

Social media
Nieuwsbrief aanmelden

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en krijg wekelijks een samenvatting van alle gebeurtenissen uit jouw regio.

Aanmelden

Online dagbladen

map