NEDERLAND - Wereld Alzheimer Dag wordt jaarlijks op 21 september gevierd om bewustwording te vergroten over de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie. Dit jaar is het thema "Samen aan Tafel", welke is gekozen door de vrijwilligers van Alzheimer Nederland.

Wereld Alzheimer Dag werd voor het eerst geïntroduceerd door Alzheimer's Disease International (ADI) in 1994. Deze organisatie, die samenwerkt met Alzheimer's-gerelateerde verenigingen over de hele wereld, koos 21 september als datum ter ere van de verjaardag van dr. Alois Alzheimer. Dr. Alzheimer was een Duitse psychiater en neuroloog die in 1906 voor het eerst de symptomen en neuropathologie van wat later de ziekte van Alzheimer zou worden genoemd, beschreef.

Het belangrijkste doel van deze dag is om de bewustwording over dementie te vergroten, zowel bij het grote publiek als bij beleidsmakers en gezondheidszorgprofessionals. Dementie wordt vaak omgeven door stigma en misvattingen. Wereld Alzheimer Dag tracht dit stigma te verminderen door correcte informatie te verspreiden en begrip te bevorderen. De dag moedigt gemeenschappen en organisaties aan om steun te bieden aan mensen met dementie en hun zorgverleners, en om beleid te ontwikkelen dat hun behoeften erkent. Wereld Alzheimer Dag benadrukt de noodzaak van onderzoek naar de oorzaken, behandelingen en preventie van dementie. Wereld Alzheimer Dag wordt wereldwijd gevierd met diverse activiteiten en evenementen.

Kijk op de website van Alzheimer Nederland voor activiteiten in uw buurt.