DE KOOG - Een bruisend duindorp met een prachtige uitstraling van de terrassen en openbare ruimte. En een entree als nieuw visitekaartje van Texel. Dat is De Koog straks, na het afronden van de renovatie.

Dit wensbeeld voor het centrum van De Koog is in november 2017 vastgesteld, in een overeenkomst tussen de gemeente, ondernemersverenigingen en de bewonerscommissie. Nu wordt dat beeld steeds meer werkelijkheid. Zo zijn verschillende ondernemers al aan de slag gegaan met het vernieuwen van panden en terrassen. En werkt de gemeente aan de herinrichting van de openbare ruimte.

Momenteel vindt de herinrichting van de Brink plaats tot duinachtig gebied met wandelpaden. Deze eerste fase wordt voor Pasen afgerond. Om tijdens het hoogseizoen geen overlast te geven voor de toeristen op het eiland wordt na de herfstvakantie gewerkt aan de doorgaande weg (Dorpsstraat en Nikadel).

Nieuw beleid en regelgeving
Daarnaast wordt ook gewerkt aan nieuw beleid en regelgeving, als uitwerking van het wensbeeld. Het gaat daarbij om een gedeeltelijke herziening van het bestemmingsplan, een aangepaste APV-regeling terrassen en uitstallingen en een supplement op de Welstandsnota. De aangepaste regels worden voor de zomer in het dorp ter inzage gelegd, zodat deze in het najaar door de gemeenteraad kunnen worden vastgesteld.

Samenwerking
Het project wordt mogelijk gemaakt door de gemeente Texel, De Kop Werkt! en STIFT in samenwerking met de Dorpscommissie, TOP en Ondernemersvereniging Koog aan Zee. De Kop Werkt! is het regionaal stimuleringsprogramma van de gemeenten Texel, Den Helder, Hollands Kroon en Schagen, en de Provincie Noord-Holland. Ga naar www.dekopwerkt.nl voor meer informatie.