TEXEL/VLIELAND - Van 23 tot en met 27 november trainen helikopters van de Koninklijke Luchtmacht voor de ‘Helicopter Weapon Instructor Course (HWIC) Strike’. De helikopters trainen vanaf Maritiem Vliegkamp De Kooy en voeren schietoefeningen uit op de Vliehors Range op Vlieland.


Het doel van de oefening is om helikoptervliegers en loadmasters op te leiden tot helikopterwapeninstructeur. Hierbij specialiseren zij zich onder meer in het tactisch optreden en in de samenwerking met eenheden van andere krijgsmachtdelen. Tijdens de oefeningen ligt de nadruk op uitvoering, instructie en standaardisatie van verschillende missies.

Vliehors Range
Een belangrijk oefenterrein voor Nederlandse F-16’s en helikopters is de Vliehors Range. Dit NAVO-schietterrein ligt op het meest westelijke deel van het Waddeneiland Vlieland. Het is een gebied van ongeveer 17 vierkante kilometer. Tijdens oefeningen is de Vliehors Range voor publiek gesloten. Er staan waarschuwingsborden langs het oefenterrein en bij oefeningen staan er ook rode vlaggen. Op het terrein zijn verschillende doelen opgesteld voor bommen, boordwapens en raketten.

COVID-19
De oefening HWIC Strike vindt normaal gesproken plaats in Duitsland. Door COVID-maatregelen kan deze en andere essentiële trainingen voor helikopterbemanningen op dit moment niet plaatsvinden op de gebruikelijke locaties in het buitenland. We trainen om deze reden meer dan u van ons gewend bent in eigen land, zo behouden vliegers hun vaardigheden en licenties.


Deelnemende helikopters:

  • Apache AH-64D gevechtshelikopter
  • Chinook CH-47D/F transporthelikopter
  • Cougar AS-532 transporthelikopter

De oefening vindt plaats op weekdagen, van maandag tot en met donderdag, in de middag en avond. Vrijdag is reservedag.

Informatie en meldingen vliegbewegingen
Alle vluchten worden zorgvuldig voorbereid. Essentieel voor alle vliegende eenheden van Defensie, maar ook voor de omgeving waarin Defensie oefent. Defensie spreidt vliegbewegingen zoveel als mogelijk over de diverse oefengebieden in Nederland om het geluid en de belasting voor de leefomgeving te spreiden. Operationele maar ook klimatologische omstandigheden kunnen er voor zorgen dat oefeningen anders verlopen. Het kan zijn dat er toch overlast of hinder wordt ervaren. Eventuele meldingen kunt u indienen via het online klachtenformulier. Op luchtmacht.nl/vliegbewegingen vindt u meer informatie over vliegbewegingen en trainingen.