TEXEL - Afgelopen maanden waren hard nodig om in Nederland de spreiding van het Coronavirus in te dammen. Ook op Texel zijn maatregelen voorbereid om verspreiding van het virus tegen te gaan, rekening houdend met Texelaars en terugkerende toeristen. “Niet alles in deze tijd laat zich voorspellen. Maar met de maatregelen die samen genomen zijn, vind ik het verantwoord dat het toerisme stapsgewijs weer op gang komt”, laat burgemeester Uitdehaag weten.


Toeristen die Texel binnenkort bezoeken, ontvangen voor hun vertrek een brief ter voorbereiding op een veilige vakantie op het eiland. De brief is een gezamenlijke actie van de Texelse ondernemers, huisartsen, de TESO, de VVV en de gemeente Texel. Met de brief worden gasten op de hoogte gebracht van de maatregelen die zijn getroffen en wordt hen gevraagd hier ook zelf naar te handelen.

Fietsverbod winkelstraten De Koog en Den Burg
‘Houd afstand en vermijd drukte, ook tijdens de vakantie’ luidt de oproep van de gemeente. Er zijn verschillende maatregelen genomen om de verplichte 1,5 meter afstand van anderen te houden. Via diverse uitingen in de openbare ruimte, zoals posters en markeringen op de grond, worden mensen opgeroepen voldoende afstand te bewaren. Daarnaast wordt vanaf Hemelvaart een fietsverbod ingesteld voor de winkelstraten in Den Burg en De Koog. Iedereen wordt verzocht, ook te voet, zoveel mogelijk rechts te houden. Bij tegenliggers , ook op het fietspad, wordt iedereen verzocht achter elkaar te rijden of te lopen. Via de VVV is de gratis ‘TexelMap-app’ ontwikkeld die aangeeft hoe druk het is op populaire locaties op Texel.De app is binnenkort gratis te downloaden in de App Store, Play Store of te gebruiken via www.texelmap.nl.

TESO & OV: online tickets, mondkapjes verplicht per 1 juni
De oproep van TESO luidt: koop uw tickets vooraf online en blijf tijdens de overtocht in uw voertuig. Reizigers die te voet, per fiets of met het OV reizen moeten vanaf 1 juni een mondkapje dragen. De mondkapjesplicht geldt ook in de Texelhopper.

Ondernemers en bezoekerscentra: volg aanwijzingen op
De ondernemers en bezoekerscentra geven aan dat zij hun bezoekers graag van dienst zijn, maar vragen hun gasten medewerking om de aanwijzingen vanuit de overheid op te volgen. Mensen kunnen in musea, bioscoop en de restaurants alleen terecht na een reservering. Winkels laten een beperkt aantal klanten tegelijkertijd toe, bij de supermarkten mag per gezin één persoon naar binnen. Veel winkels hanteren langere openingstijden of bezorgen aan huis, ook op vakantieparken en campings. Mensen worden gevraagd een bezoek aan een terras of restaurant niet te lang te laten duren om anderen ook de kans te geven en op minder courante tijden te winkelen of een bezoek te plannen.

Huisartsen: zorg voor kwetsbare inwoners heeft prioriteit
De huisartsen geven aan dat hun prioriteit uitgaat naar kwetsbare inwoners van Texel. Daarom roepen zij mensen die zich bevinden in een risicogroep zoveel mogelijk thuis te blijven. Dat geldt ook voor mensen met medische klachten (of hun gezinsleden) als gevolg van een (mogelijke) besmetting. Bezoekers die tijdens hun verblijf klachten krijgen die passen bij het coronavirus worden verzocht naar huis te gaan. Indien medisch zorg nodig is, moeten gasten eerst contact opnemen met de eigen huisarts. Alleen als dat noodzakelijk is kunnen zij telefonisch contact opnemen met een van de Texelse huisartsen.