DEN BURG - Op 11, 12 en 13 april 2019 vindt op de Groeneplaats en het park te Den Burg het ‘Festival voor de Democratie’ (Democracy Alive) plaats. Dit is een internationaal evenement in de aanloop naar de Europese verkiezingen, met als thema ‘democratie’. Tal van kopstukken uit de politiek worden verwacht, samen met ruim 3000 voornamelijk buitenlandse jongeren.

Op de Groeneplaats in Den Burg komt een grote tent, waar de organiserende European Movement International een eigen invulling voor heeft. In het park aangrenzend, komen diverse kleinere paviljoens, van uiteenlopende belangenorganisaties met evenementen en presentaties van invloedrijke personen.

Texel doet mee
Ook Texel heeft een eigen tent. Hierin kunnen bezoekers onder andere door middel van een bijzondere virtual reality het eiland beleven. Mooie beelden maar ook gevoel en geur spelen hierbij een rol. Daarnaast komt er tegenover de tent een ‘zeepkist’, waar iedereen die dat wil zijn mening mag geven, als een soort ‘speakerscorner’. Op whiteboards kunnen mensen die dat liever niet doen, maar wel iets kwijt willen, een reactie opschrijven. Er zullen deelnemers uit de Europese, landelijke en lokale politiek en van belangenorganisaties actief worden benaderd om hieraan mee te doen. Als dat buitenlandse gasten betreft zal de voertaal Engels zijn, waarna een Nederlandse samenvatting wordt gegeven.

Talkshow
Daarnaast wordt op de vrijdag en zaterdag van 20.00 tot 21.00 uur een talkshow gehouden, waarbij de opvallende dingen van die dag worden doorgenomen en wordt nagepraat door verschillende gasten. Op vrijdag is de leiding aan tafel in handen van Tessa van Daalen, op zaterdag begeleidt burgemeester Uitdehaag de gesprekken. De locatie hiervan wordt nog bekend gemaakt.

Kunstwerken
Kunstenaarsvereniging Zout is benaderd of enkele van hun leden aan de hand van enkele thema’s en stellingen over democratie tijdens het festival in Den Burg kunstwerken willen maken. Het idee is dat er gesprekken tot stand komen met voorbijgangers over de interpretatie van de thema’s.

Zeepkistsessies:
Donderdag 16.00-18.00
Vrijdag 12.00-14.00 en 16.00-18.00
Zaterdag 12.00-14.00 en 16.00-18.00

Talkshow:
Vrijdag en zaterdag om 20.00-21.00