TEXEL - Er zijn op Texel te weinig woningen voor jongeren, meldt de gemeente. "Veel jongeren gaan 'aan de overkant' studeren. Als ze daarna willen terugkomen, verdienen ze nét te veel voor een sociale huurwoning, maar te weinig voor een koopwoning. En dus gaan ze op het vasteland wonen."

Dat laat Linda Dinkelman van gemeente Texel weten aan NH Nieuws. "Het is een probleem dat in heel Nederland speelt, maar op Texel wel een beetje extra, omdat we hier te maken hebben met een sterke vergrijzing én ontgroening." Met ontgroening bedoelt ze dat 'groene' jongeren elders gaan studeren.

Als ze daarna terug willen komen naar het eiland, is het heel moeilijk om een woning te vinden, hoort de gemeente steeds vaker. Zo ook Eline Jongejan, te zien in een video op de Facebook-pagina van de gemeente. "Ik wil een gezinnetje stichten en ons huis is te klein. Meer ruimte is onbetaalbaar op Texel. Dus we hebben geen andere keus dan weggaan: aan de overkant is het namelijk wel betaalbaar." Dinkelman: "Wil willen júíst dat jongeren zoals Linda hier een gezin stichten en ons op die manier ook weer allemaal dingen bieden."

Debat
Met de oproep op Facebook wil de gemeente jongeren aansporen om op 19 november mee te debatteren bij 'Iedereen doet mee'. Met de debatavond in De Bolder, onder leiding van oud-burgemeester van Amsterdam en Haarlemmer Job Cohen, hoopt de gemeente creatieve oplossingen te vinden op het woningprobleem. "We hebben bijvoorveeld veel vakantiewoningen op het eiland. Kunnen we dáár iets mee? Of misschien tiny houses?"

De debatavond draait niet alleen om 'Wonen op Texel'. Tijdens 'Iedereen doet mee' wordt ook gesproken over de thema's zorg, werken en samenleven. Ze hoopt dat de aanwezigen over alle onderwerpen met elkaar in gesprek gaan. "En de jongeren, die hebben we juist nodig hier.