DEN BURG - Gemeente Texel heeft het team van KRKTR projectontwikkeling en conceptontwikkelaar Beyond Now geselecteerd voor de ontwikkeling van 15 vrije sector koopwoningen aan het Knooperf in Buurtskap de Tuunen. Het gepresenteerde plan is als beste gekozen uit drie inzendingen. Met het plan sluit het team overtuigend aan bij de ambities op het gebied van duurzaamheid, innovatie en gemeenschappelijkheid voor De Tuunen.

Autoluw en samen
Op het Knooperf komen 15 ruime, karakteristieke en uiterst duurzame woningen die bewoners zelf kunnen indelen. De woningen zijn verdeeld over vijf gebouwen rondom een autoluw erf. Er is een plan gemaakt dat niet alleen over wonen gaat, maar ook over gezondheid, buitenleven, betrokkenheid, energieopwekking en mobiliteit. Zo komt er een eigen ‘voedselbosje’ met fruit- en notenbomen en picknickplekken voor bewoners.

Duurzaam ontwerp
Door het uitgekiende ontwerp en de toepassing van gezonde, natuurlijke en zeer goed isolerende materialen is de energiebehoefte van de woningen minimaal. Zonnepanelen en slimme techniek zorgen voor duurzame energieopwekking. De woningen zijn all-electric en wekken méér energie op dan de woningen en de bewoners nodig zullen hebben. Die extra opgewekte energie kan bijvoorbeeld worden ingezet voor elektrische (deel)auto’s en zal verder bijdragen aan de zelfvoorzienende ambities van Texel.

Kopers aan zet
Het team van KRKTR en Beyond Now werkt de komende tijd de plannen verder uit. Samen met de toekomstige bewoners wordt de inrichting van het erf bepaald en worden afspraken gemaakt over het onderhoud en beheer van de collectieve ruimtes. Naar verwachting start de verkoop van de woningen medio 2019. Geïnteresseerden kunnen zich nu wel al bij de ontwikkelaar aanmelden, om op de hoogte te blijven over de woningen op het Knooperf. De oplevering van de woningen vindt naar verwachting plaats voor de zomer van 2020. Kijk voor het laatste nieuws op: www.buurtskapdetuunen.nl.