TEXEL - Het college van burgemeester en wethouders heeft drie initiatieven genomineerd voor de Cultuurprijs 2022: het festival Opera 4-daagse, het evenement Skemere en de productie Skommelnacht. De komende tijd kunnen burgers via texel.nl/cultuurprijs stemmen op hun favoriet. De winnaar van de Cultuurprijs wordt bekendgemaakt tijdens het nieuwe festival Buitengewoon Texel in het Glazen Paleis in Den Burg op 28 mei. De winnaar ontvangt een cheque van € 2.022,- uit handen van wethouder Remko van de Belt.


Opera 4-daagse

Met de Opera 4-daagse wil de organisatie Texelaars opera laten beleven. Tijdens het evenement wordt een afwisselend programma van optredens en workshops aangeboden. De eerste editie vond plaats in juni 2019, met onder andere een uitvoering van de opera Rusalka. Het programma van 2020 is deels uitgevoerd in 2021, met uitvoeringen van de opera De Pilgrimgirl en Suor Angelica. De opera De Russenoorlog, met tekst geschreven door Pip Barnard en muziek gecomponeerd door Eduard de Boer, is verplaatst naar 2022. De organisatie is in samenwerking met lokale organisaties opgepakt, zoals Lange Juni, Artex en de OSG.

Skemere

Skemere is een klein, intiem evenement met poëzie, muziek en beeldend theater wat in de buitenlucht plaatsvindt tijdens ‘schemertijd’. Het werd voor het eerste georganiseerd tijdens Klifhanger 2018, naar idee van de eerste eilanddichter Mare Hilstra. Joke Witte en Willem Broens gaven het festival vervolg in de jaren daarna. De editie van 2020 werd vanwege corona helaas afgelast; in 2021 kon het evenement weer doorgang vinden en ook een editie in 2022 staat op de planning.

Skommelnacht

Skommelnacht is een nummer dat de oud-Texelse Anna Trap in 2018 schreef. Het is een ode aan haar geboortedorp Oosterend en het beschrijft het rusteloze gevoel dat een Texelaar die aan de vastewal woont soms kan overvallen. In 2021 maakte Trap samen met Arnold van Bruggen en Thomas Roebers een videoclip van het lied, dat daarmee direct een veel groter bereik kreeg. In de clip zien we Trap in het maanlicht dwalen langs karakteristieke plekken op het eiland: op de dijk, op het strand, in het bos en tussen de schapen. Anna Trap speelt zelf citer en zingt. Zij wordt muzikaal begeleid door Caroline Kamp (contrabas en zang) en Maija Anttila (basklarinet).

De selectie genomineerden is, op voordracht van de Adviescommissie Cultuurbeleid, overgenomen door B&W. De commissie heeft gelet op originaliteit, vernieuwing, artistieke kwaliteit, toegankelijkheid en meerwaarde voor de Texelse samenleving. Voorheen werd de Cultuurprijs uitgereikt tijdens de Texelse Cultuurnacht; dit jaar is de uitreiking voor het eerst tijdens het nieuwe evenement Uitmarkt Buitengewoon Texel.

Stemmen

Op texel.nl/cultuurprijs staan filmpjes van de genomineerde inzendingen. Stemmen kan tot en met 19 mei.