DEN BURG - Om de aanleg van het nieuwe drinkwatersysteem van Texel te vieren, schenkt drinkwaterbedrijf PWN een watertappunt aan OSG De Hogeberg in Den Burg. Burgemeester Michiel Uitdehaag, PWN directeur Joke Cuperus rector Marcella Engbrenghof onthulden het tappunt vanmorgen in aanwezigheid van de leerlingen.


Na de onthulling werden er hervulbare drinkwaterflessen uitgedeeld aan de leerlingen. “Als het aan mij ligt, komt er op Texel een verbod op plastic flesjes, gevuld met water. Flesjes water hoeven niet vervoerd te worden; er komt tenslotte betrouwbaar en zoet water uit de kraan,” aldus de burgemeester.

Toekomst
In 2017 legde PWN met behulp van geavanceerde boortechniek een nieuwe waterleiding aan onder het Marsdiep tussen Den Helder en Texel. Deze leiding werd vervolgens - via een ook niet alledaagse manier – aangesloten op het bestaande drinkwaternet van Texel. Joke Cuperus: “De Texelaars zijn nu én in de toekomst continu verzekerd van betrouwbaar en lekker drinkwater!”

Duurzame drinkflessen
Het drinkwatertappunt in de school wordt op een later moment daadwerkelijk geïnstalleerd. Om het drinken van kraanwater te stimuleren en plastic afval tegen te gaan, kregen de aanwezige leerlingen na de onthulling van het drinkwatertappunt uit handen van de burgemeester, drinkwaterdirecteur en rector een duurzame navulbare drinkfles. Engbrenghof haalde het verhaal van Boyan Slat aan om te pleiten voor kraanwater als alternatief voor plastic flesjes water en suikerhoudende drankjes. “Behalve dat plastic een probleem is, is water ook gewoon heel goed voor je lichaam,” aldus Engbrenghof. “Je lichaam heeft water nodig, geen energiedrankjes!’