TEXEL - In opdracht van de gemeente Texel zijn recent 10 m2 speciale zonnepanelen geplaatst op het fietspad langs de Westerweg bij Den Burg. Het betreft een pilot die tot doel heeft te onderzoeken hoe de panelen zich in de praktijk op Texel houden. De pilot is ontwikkeld, geproduceerd en wordt uitgevoerd door Texel4Trading in samenwerking met de RoosGroep. De gemeente ondersteunt de pilot vanwege de mogelijke potentiele bijdrage die deze oplossing wijdverbreid op het eiland kan leveren aan de energieambitie.


Concreet
Concreet is er nieuw beton gestort en op een deel daarvan zijn zonnepanelen geplaatst. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de werkzaamheden. Vanaf morgen kan het fietspad weer gewoon gebruikt worden. Net zoals het beton voldoen de zonnepanelen ruim aan alle wettelijke eisen, waaronder de stroefheid, die aan fietspaden worden gesteld. De stroom van deze pilot wordt geleverd aan een boerderij in de buurt.

Proef
De panelen blijven minstens een half jaar liggen. De stroomopbrengsten worden gemeten en de slijtvastheid en stroefheid van het oppervlakte wordt in de gaten gehouden. Na afloop van de pilotperiode wordt aan de hand van de resultaten gekeken of de proef kan worden uitgebreid.

Uniek
In tegenstelling tot andere pilots met solar fietspaden in het land, zijn de panelen hier in een composiet materiaal gegoten en dat is op het beton verlijmd. Dit betekent dat met dit concept ook panelen op bestaand beton geplaatst kunnen worden. Het betekent ook dat als één paneel beschadigd raakt, deze vrij gemakkelijk vervangen kan worden. Wethouder Huisman: “Als de pilot slaagt dan geeft dit voor de toekomst goede mogelijkheden. Er ligt heel wat kilometer fietspad op Texel dat potentieel een mooie bijdrage kan leveren aan onze energieambitie.”