TEXEL - Sinds 27 januari heeft Texel een nieuwe eilanddichter: Fiet van Beek. Fiet volgt roop op die de afgelopen vier jaar de Texelse eilanddichter was. Onze eerste eilanddichter is Mare van der Mast. Fiet: “Ik vind het mooi hoe mijn voorgangers op eigen wijze Texelse onderwerpen onder woorden brachten. Ik ga het weer op mijn manier doen. Natuurlijk volg ik de Texelse actualiteit en schrijf daarover. Ik barst van de ideeën, maar ik hoop ook dat Texelaars me tips geven en uitnodigen om te schrijven over een thema of moment dat zij belangrijk vinden.” Ter ere van haar installatie schreef Fiet het gedicht ‘ DICHT OP TXL.’


Fiet is gekozen als eilanddichter vanwege haar ervaring en professionaliteit. “Al ben ik geen geboren Texelaar, de band met het eiland is dermate groot dat ik er ben gaan wonen en graag meedoe in de Texelse samenleving. Ik houd van de natuur en de ondernemersgeest, wandel dagelijks, luister graag naar de (oude) verhalen en voel me thuis in de Texelse veelzijdigheid. Texel is voor mij een bron van inspiratie.”

Geen officiële installatiebijeenkomst

Normaal gesproken vindt de installatie van de nieuwe eilanddichter plaats tijdens een bijeenkomst in het kader van de Nationale Dag van de Poëzie. Helaas kan dat deze keer niet vanwege de coronamaatregelen. Als de maatregelen versoepelen, vindt een open podium plaats in de bibliotheek in Den Burg. Verschillende dichters dragen dan voor uit hun werk, waaronder roop en Fiet. Tijdens deze bijeenkomst wordt roops gedichtenbundel gepresenteerd en ontvangt Fiet de zilveren broche van de gemeente Texel. De eilanddichter draagt deze broche als hij of zij in functie is.

Over Fiet

Fiet (1959) is geboren in Arnhem en woont sinds vijf jaar op Texel. Veel van haar gedichten gaan over het eiland. Zij schreef onder meer een dichtbundel over het kerkhof rond het Hoornder kerkje. “Ik schrijf over onverwachte wendingen en ontmoetingen, de liefde of het ontbreken daarvan, de natuur en mijn geliefde Texel maar het kan ook zomaar gaan over oud papier of een verloren sok.” Eerder was zij de eerste dorpsdichter van Ermelo.

De eilanddichter

Texels eerste eilanddichter was Mare van de Mast, zij werd in 2016 aangesteld. In 2018 werd Mare opgevolgd door roop. Het eilanddichterschap is een onbezoldigde erebaan en bedoeld als aanvulling op het literaire cultuuraanbod op Texel.


Meer weten?

www.fietvanbeek.nl & www.texel.nl/eilanddichter.