DEN BURG - Het is een heel ander en levendig gezicht op de Groeneplaats. Afgelopen periode is de nieuwbouw op de Groeneplaats volledig opgeleverd en in gebruik genomen. Het project dingt ook mee naar de Arie Keppler Prijs 2020, voor meest aansprekend project op het gebied van architectuur, stedenbouw, landschap of erfgoed.


Eerder dit jaar werden de panden op de begane grond al opgeleverd. Een grandcafé, bloemenwinkel, slagerij en koffiebranderij zijn hier nu gevestigd. Sinds juni zijn ook de 10 woningen gefaseerd opgeleverd aan de bewoners, door Aannemingsbedrijf A. Tuin Den Helder BV.

Met de nieuwbouw komt ook een stukje geschiedenis terug op de Groeneplaats. Het ontwerp, van GeO architecten, is geïnspireerd door markante archetypen van Texel: een robuust pakhuis, het 19e eeuwse monumentale raadshuis, het traditionele Texelse woonhuis met gevelschild en het Nieuwe Bouwen uit het begin van de vorige eeuw met Art Deco (Het Polderhuis aan de Vismarkt). Er wordt verwezen naar deze archetypen, maar de nieuwbouw heeft ook een eigentijdse signatuur, die aansluit bij de oorspronkelijke structuur van Den Burg.

Mede hierdoor is het nieuwbouw project ingediend voor de Arie Keppler Prijs 2020. Een tweejaarlijkse uitreiking, door Stichting MOOI Noord-Holland, voor de meest aansprekende projecten op het gebied van architectuur, stedenbouw, landschap en erfgoed. Het doel van de Arie Keppler Prijs is om beleidsontwikkelingen en gerealiseerde projecten op het gebied van architectuur, stedenbouw, landschap en erfgoed met een voorbeeldstellende betekenis voor het voetlicht te brengen.

De inzendingen betreffen veelal nieuwe gebouwen, plannen voor de openbare ruimte, ruimtelijke ingrepen, herbestemmingen, restauraties, transformaties, inpassingen van duurzaamheidsoplossingen, beleidsinspanningen, etc. Een vakjury beoordeelt de inzendingen. Meer informatie is te vinden op de website van MOOI Noord-Holland.