TEXEL - Op donderdag 16 juli kreeg mevrouw E.F. de Leeuw – Bakker (Betty) een Koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Michiel Uitdehaag.


Mevrouw De Leeuw zet zich vanaf 1980 in vrijwillig in voor de gemeenschap van Texel. Daarom komt zij in aanmerking voor een Koninklijke onderscheiding.

Van 1980 – tot 2020 als secretaris/bestuurslid bij Bestuur Algemene stichting beroepsonderwijs Texel; bestuurslid bewonersvereniging verpleeghuis 'De Hollewal', secretaresse bij de oprichting van fusievereniging 'Tussen Wad en Duin', Ringsteekcommissie.
Mevrouw De Leeuw heeft zich als secretaresse onder andere ingezet voor de fusie van de Algemene stichting beroepsonderwijs Texel met OSG de Hogeberg en de fusie van de aangespannen vereniging ‘Vrienden van het paard’ en de ‘Blijde rijders’ tot de vereniging ‘Tussen Wad en Duin’. Dit waren beide moeizame processen.
Bij de overige instanties was ze een actief bestuurslid en hielp ze ook mee met bij de activiteiten.

Sinds 1997 is ze Belastingconsulent en Instructeur belastingaangiftes bij de FNV
Mevrouw De Leeuw helpt leden met het invullen van hun belastingaangifte en het aanvragen van toeslagen. Als instructeur leidt ze invullers op en houdt ze deze op de hoogte van de relevante wetswijzigingen.

Sinds 2006 is mevrouw De Leeuw penningmeester/bestuurslid bij de Stichting Landbouwdag Texel
Zijheeft voor een doorstart van de Landbouwdag gezorgd. Van een evenement met steeds dalende bezoekersaantallen is dit een jaarlijks evenement van grote betekenis voor agrarisch Texel geworden. Mevrouw De Leeuw is niet alleen penningmeester maar heeft ook een grote rol in de uitvoering van alle aspecten van de Landbouwdag.

Sinds 2011 is zij Penningmeester/secretaris bij de Stichting Hoornder donderdag / Dag van het Schaap
Tijdens deze dag kunnen inwoners en toerist kennis maken met alles wat het Texelse Schaap wereldwijd zo bekend heeft gemaakt. Mevrouw De Leeuw verzorgt hiervoor de volledig financiële administratie maar regelt ook alles wat met de verwerking van wol te maken heeft, het veterinaire toezicht en zorgt dan aan overige overheidsvoorwaarden voldaan wordt. Ook op uitvoerend gebied is ze op de dag op allerlei gebied actief, van koffieschenken tot verzamelen en ophokken van de schapen.

Door alle bovengenoemde activiteiten is mevrouw De Leeuw iemand die de gemeenschap van Texel is ruime mate dient en hierdoor in aanmerking komt voor een Koninklijke onderscheiding.Mevrouw De Leeuw is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Het was de bedoeling om de onderscheiding uit te reiken tijdens de Dag van het Schaap 2020. Vanwege de Corona maatregelen kon deze dit jaar niet georganiseerd worden.
In plaats hiervan zou mevruw De Leeuw met de heer Jaap Lap, per koets, meedoen aan een promotiefilm over de Hoge Berg.

Vanwege de 1.5 meter afstand kon de burgemeester de onderscheiding niet opspelden. Klaas de Leeuw, de echtgenoot van Betty, nam deze taak graag over.