DEN BURG - Op vrijdag 20 december 2019 kreeg mevrouw Nelleke Schreur-Visser, een Koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Michiel Uitdehaag. Zij kreeg deze onderscheiding aan het eind van de 'Volkskerstzangdienst' in de R.K. kerk.

Verdiensten van mevrouw Nelleke Schreur-Visser

1987 – heden: dirigent en arrangeur van het koor de ‘Singers of the Lord’ op Texel.

Het koor telt 25 leden en repeteert wekelijks. Naast de ca. 44 repetities per jaar geeft mevrouw Schreur thuis extra les aan zangers die dit willen. Mevrouw Schreur draagt vaak zelf de muziekstukken aan die ingestudeerd worden. Waar nodig maakt ze deze geschikt voor koor en begeleiding. Het koor werkt ca. 6 x per jaar mee aan bijzondere diensten zoals Paas-en Kerstconcertenen oogstdankdiensten.

Mevrouw Schreur is ook al 32 jaar betrokken bij de Volkskerstzang. Zij stelt het repertoire samen en is ook betrokken bij de organisatie van deze avond.

1992 – heden: dirigent van de blokfluitgroep Musio

Deze blokfluitgroep bestaat uit ca. 20 leden die vaak vanwege hun leeftijd niet meer bij een vereniging willen horen. Ze willen toch graag samen muziek spelen en dit kan bij Musio.

2014 - heden: dirigent van het COPD-Koor de Duinpiepers

Dit koor heeft 20 leden die allemaal longklachten hebben. Door te zingen trainen de leden spelenderwijs hun ademspieren.

2016 - heden: dirigent van het COPD- koor Ademnood in Den Helder.

Ook hier gaat het om mensen met longklachten die door middel van zingen beter met hun klachten om kunnen gaan.
Naast het dirigeren organiseert mevrouw Schreur elk jaar een gezellig dag voor beide COPD-koren.

Vanaf februari 2019 - heden: dirigent van het Texels Vrouwenkoor

Dit koor heeft 28 leden. Na verschillende wisselingen van dirigent en andere problemen heeft mevrouw Schreur het dirigeren overgenomen. Hierdoor heeft het Texels Vrouwenkoor een doorstart kunnen maken wat anders beslist niet gelukt was.

De muzikale en organiserende kwaliteiten van mevrouw Schreur zijn grenzeloos. Zij is enorm creatief en heeft het vermogen mensen en organisaties te verbinden. Het belang van de (hulpbehoevende) mensen staat hierbij altijd voorop.

Gelet hierop wordt duidelijk dat mevrouw Schreur zich geruime tijd cultureel heeft ingezet en zich nog inzet voor de gemeenschap van Texel. Hierdoor komt mevrouw in aanmerking voor een Koninklijke onderscheiding. Omdat mevrouw Schreur zich al zo lang inspant voor de Volkskerstzang heeft onze Majesteit ingestemd met het verzoek om de onderscheiding bij deze Bijzondere gelegenheid uit te reiken.
Mevrouw Schreur is benoemd Lid in de Orde van Oranje Nassau.