TEXEL - HHNK plaatst dit najaar kunstwerk ‘In veilige handen’ bij 't Horntje


OSG-scholieren hebben gestemd:

'Dit kunstwerk voelt als thuiskomen'Ter herinnering aan de versterking van de Waddenzee- en Prins Hendrikzanddijk wil Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) dit najaar een kunstwerk plaatsen bij ’t Horntje, goed zichtbaar vanaf de TESO-boot. Stichting Science Encounters Art (S.E.A) is benaderd dit te begeleiden. Drie gerenommeerde kunstenaars maakten op uitnodiging een schetsontwerp dat zij presenteerden aan OSG-leerlingen met het vak Culturele en Kunstzinnige Vorming (CKV) in hun pakket. Zij kozen voor ‘In veilige handen’ van kunstenaarsduo Maree Blok en Bas Lugthart.

HHNK laat het kunstwerk traditiegetrouw na aan Texel, ter herinnering aan de dijkversterking. HHNK liet zich succesvol adviseren door leerlingen van OSG De Hogeberg. Zij stemden voor dit bijzondere kunstwerk omdat het past bij Texel. Beeldend kunstenaars Blok en Lugthart zijn verheugd het werk aan hun omvangrijke oeuvre toe te kunnen voegen.


Criteria

Aan de hand van de door HHNK opgestelde criteria beoordeelden de leerlingen de ontwerpen. Het kunstwerk moet goed zichtbaar zijn vanaf de TESO-boot en de thema's waterveiligheid en duurzaamheid uitdragen. Het kunstwerk moet refereren aan het motto van de dijkversterking: 'Bouwen aan de geschiedenis van Texel'. Daarnaast werd van de kunstenaars ook een verwijzing naar het S.E.A-thema verwacht: de verbinding tussen kunst, wetenschap en locatie.


Advies van scholieren

De leerlingen konden kiezen uit drie schetsontwerpen. Ruim driekwart van hen adviseerde HHNK te kiezen voor 'In veilige handen'. Zij vonden dat dit het best voldoet aan de criteria maar ook het meest het gevoel van thuiskomen geeft. Velen betitelden het als ‘het mooiste’. HHNK heeft het advies ter harte genomen en de kunstenaars Blok en Lugthart uitgenodigd het schetsontwerp uit te werken tot een definitief ontwerp, zodat het werk in het najaar gerealiseerd kan worden.


Over 'In veilige handen'

Het kunstwerk bestaat uit een grote ruimtelijke tekening van een hand waarin een aantal kleinere beeldjes zijn geplaatst van iconen uit de natuur en cultuur van Texel. Met enkele sierlijke en krachtige lijnen van Cortenstaal steekt de sculptuur prachtig af tegen de altijd veranderende wolkenlucht. “Het kunstwerk vormt een van veraf zichtbare markering en aansprekend monument voor de samenwerking tussen mens en natuur, tussen menselijk handwerk en wat ons door de natuur gegeven wordt, ter bescherming van Texel en haar bewoners. Wij zijn erg blij dat we dit voor Texel mogen maken”, aldus het kunstenaarsduo. Meer over hen vindt u op bloklugthart.nl.