DEN BURG - De nieuwbouw op de Groeneplaats is vol in ontwikkeling. De contouren zijn al goed zichtbaar. Op deze plek is, naast de 10 appartementen, ook ruimte voor detailhandel en horeca. 3 van de 4 ondernemers die zich hier vestigen zijn inmiddels bekend; horeca en koffiebranderij Texelse Branding, Beentjes Bloemen en Vakslager Peter Haker.

Met de komst van de nieuwbouw op de Groeneplaats komt er een gevarieerd aanbod van horeca en detailhandel. Het pand op de hoek, aan de kant van de Lindenboom is verkocht aan René Beentjes van bloemenzaak Beentjes Bloemen. René: “De bedrijfsruimte was door ontwikkelaar Tuin oorspronkelijk groter bedacht dan dat voor ons nodig was. Toen bleek dat Peter Haker ook interesse had hebben we beide een deel gekocht. Dit past ons zo beter. Hoe de ruimte er precies uit komt te zien weten we nog niet. Dat werken we de komende periode verder uit. We geven er in ieder geval een mooie invulling aan”.

Ambachtelijke vakslager in het centrum
Vakslager Peter Haker heeft al een vestiging in Oudeschild. Samen met zijn vrouw José en zoon Jeffrey openen ze aan de kant van de Binnenburg een tweede vestiging. “Den Burg is voor ons bekend terrein, we staan hier wekelijks op de markt. De mogelijkheid om hier een tweede vestiging te openen hebben we dan ook met beide handen aangegrepen. We zijn een ambachtelijk bedrijf, we doen alles zelf. Zoveel mogelijk biologisch, eerlijk en lokaal. 95% van wat we verkopen komt van Texel af. Dit is al hoe we werken, en dat breiden we graag verder uit” vertelt Peter Haker.

Totale koffie beleving
Met de komst van Texelse Branding komt er naast horeca en een koffie winkel ook een koffiebranderij. “We leveren al koffie voor verschillende horecazaken en winkels op Texel maar nu krijgen we een eigen plek. Hier kunnen we kwaliteitskoffie laten proeven, zoals wij het voor ogen hebben. Maar ook laten zien hoe koffiebranden in zijn werk gaat,” vertelt eigenaar Evert Malschaert.

De koffie wordt bereid door echte barista’s. En voor de bereiding van de broodjes wordt al samenwerking opgezocht met ‘buurman’ Peter Haker. Naast een koffiebar en serre komt er ook een terras, aan de park kant. “Best uniek, die combinatie van centrum en groen. Op een mooie dag kunnen kinderen hier mooi spelen. Hopelijk komen er wat speeltoestellen in het park, dan trekken we het winkelhart helemaal door naar het park. Verder denken we ook na over het aanbieden van een barista training en koffieproeferij en willen we rondleidingen in de branderij organiseren. Om zo onze kennis en passie voor koffie te delen”, aldus Evert.

Hoogste punt bereikt
De bouw verloopt voorspoedig en het pand krijgt al steeds meer vorm. Inmiddels is de tweede verdiepingsvloer gestort. Vorige week is de staalconstructie van het dak geplaatst en daarmee is het hoogste punt bereikt. Na de bouwvak volgt het plaatsen van de kap en de afbouw van het complex. De verwachting is dat kort na de jaarwisseling het werk kan worden afgerond.