TEXEL - Vanaf komende winter wordt er door de gemeente Texel preventief gestrooid; de belangrijkste hoofdwegen en fietspaden worden gestrooid voordat het glad wordt. Daarvoor is nieuw gladheidsmaterieel aangeschaft. Hierdoor wordt zout bespaard en verbetert de veiligheid van de weg.


Uitbreiding machinepark
Het nieuwe gladheidsmaterieel bestaat uit drie nat-strooimachines voor op vrachtauto’s en twee aanhangwagensproeimachines voor achter de tractoren. De grote vrachtwagens worden gebruikt om de wegen te strooien, de fietspaden worden gesproeid met pekelwater.

In de nieuwe zoutloods is een zoutmenginstallatie ingebouwd. In deze installatie wordt het strooizout gemengd met water voordat het in de strooiwagens wordt geladen.

Fietspaden
Door het extra materieel en invoering van preventief strooien is het mogelijk sneller en beter dan voorheen de fietspaden te strooien. Zo zijn fietspaden veiliger voor (schoolgaande) fietsers.

Beter voor milieu en mens
Met de nieuwe wagens is het mogelijk automatisch de juiste strooi- en sproeibreedtes in te stellen. Dit is beter voor het milieu. Zout in de bermen is namelijk niet goed voor de grassen en bloemen. Daarnaast wordt er zout bespaard met deze strooimethode, en verbetert de veiligheid van de weg doordat we preventief strooien.