TEXEL - Nu het weer het toelaat, wordt het fietspad door de Eierlandse duinen in beton gegoten. Wethouder Kooiman was hierbij: “Het begin van dit hernieuwde 7,3 kilometer lange fietspad is er! Straks kunnen Texelaar en gast veilig en comfortabel door dit prachtige stuk Texel fietsen.”


400 meter per dag
Het fietspad krijgt de komende weken met een gemiddelde productie van 400 meter per dag vorm. Van 7 uur in de morgen tot 19 uur in de avond wordt er achtereenvolgens beton gestort. Er wordt gebruik gemaakt van speciale roterende rupsdumpers om strak binnen het cunet* te blijven en het duingebied zo min mogelijk te belasten.

Volgende stap: bermen
De volgende stap is het aanvullen van de bermen naast het fietspad. Hiervoor dient eerst het beton goed uitgehard zijn (2-3 weken) zodat de machines het fietspad op kunnen. Als de bermen weer netjes aangevuld zijn met aarde, kan het fietspad voor de mei vakantie in gebruik worden genomen.

Breder fietspad
Wethouder Kooiman bracht een bezoek aan de werkploeg die bezig zijn met het aanleggen van het fietspad. Hij assisteerde de betonploeg met het opruwen van het verse betonpad, direct achter de speciale betonmachine. Een korte video-opname is hier te zien. Het fietspad wordt in ieder geval verbreed naar 3 meter en zal 3,5 meter breed zijn, waar de natuurregels dit toestaan. Het is het meest gebruikte fietspad op Texel en een van de eerste fietspaden die na de overname van het beheer en onderhoud door de gemeente van Staatsbosbeheer wordt verbreed.

*Een cunet is een uitgegraven gedeelte waar de nieuwe betonvloer in wordt gestort.