DEN BURG - Sinds gisteren is leer-werkbedrijf De Bolder weer open. Het college van Burgemeester & wethouders koos voor een stapsgewijze herstart. Concreet betekent dit, dat er vooralsnog één afdeling opstart. “Op deze wijze is het verantwoord voor medewerkers van de Bolder om weer aan de slag te gaan en rust en regelmaat terug te krijgen”, aldus wethouder van de Belt.


Gecontroleerd
“Uiteraard worden medewerkers gecontroleerd tot de werkvloer toegelaten. De medewerkers die te maken hebben gehad met besmettingen, van henzelf of van een huisgenoot, vragen we advies in te winnen bij de GGD over hun specifieke situatie en dat aan ons door te geven voordat ze hier weer kunnen verschijnen”, aldus directeur Jacco Mokveld van De Bolder.

Rust en regelmaat
Het college van B&W acht een voorzichtige opening na twee weken sluiting verantwoord en veilig op basis van de adviezen van onder meer de RIVM. De laatste melding was op Tweede Kerstdag. Wethouder van de Belt: “Het was een nare Kerst voor onze medewerkers, in het bijzonder voor de zwaarder getroffenen en hun familie. Zij worden door de leiding van De Bolder ondersteund waar mogelijk, de lijn met hun vertrouwde omgeving is belangrijk.”

De Bolder is meer dan een normale werkomgeving. Het is voor veel werknemers de belangrijkste plek waar de nodige rust en regelmaat gevonden wordt. “Daarom hebben we gekeken of een verantwoorde opening mogelijk is. Alle opties overwegend – idem continuering van sluiting – is de keuze van een beheersbare opstart de meest optimale. Na een sluiting van ruim twee weken, is de werkplaats virusvrij.”

Beheersbaar open
De vloerplatenafdeling is vandaag opgestart. De overige afdelingen blijven sowieso tot 18 januari buiten bedrijf, in afwachting van de nieuwe maatregelen van het Rijk. Op deze wijze is de situatie op de werkvloer beheersbaar. Ook kan op zo snel op ontwikkelingen gereageerd worden.

Gezondheid medewerkers voorop
“We houden uiteraard - net als voor de sluiting - vast aan alle RIVM-richtlijnen en zien erop toe dat ze worden nageleefd. Ik vind het een wijs besluit weer open te gaan. Mijn medewerkers en ik doen er alles aan om dit besluit op een verantwoorde wijze uit te voeren. Mocht het onverhoopt toch mis gaan, dan aarzelen we niet om onmiddellijk in te grijpen. De gezondheid van onze medewerkers staat voorop”, aldus directeur Jacco Mokveld.

Coronabesmettingen
Op 17 december werd de eerste coronabesmetting van een medewerker van De Bolder gemeld. Daarna liep het aantal dusdanig snel op dat onmiddellijke sluiting noodzakelijk was om de besmettingsketen te doorbreken. Uiteindelijk zijn er onder medewerkers van De Bolder 18 besmettingen gemeld. De laatste melding was op Tweede Kerstdag. De meeste medewerkers hadden relatief milde klachten, één medewerker is met spoed opgenomen op de IC van Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar. Inmiddels mag deze medewerker vandaag weer naar huis.