TEXEL - De burgemeester van Texel, Michiel Uitdehaag, is bezorgd om de containers met peroxidepoeder die in de zee drijven. Vrachtschip MSC Zoe verloor in de nacht van dinsdag op woensdag 277 containers. Maximaal drie containers bevatten benzoylperioxide. In totaal zijn nu enkele tientallen containers gevonden.

Uitdehaag benadrukt dat Texel er vergeleken met de andere eilanden goed vanaf is gekomen. Maar als de containers met peroxidepoeder aanspoelen, "wordt het natuurlijk een heel ander verhaal", zegt hij.

Op alle eilanden hebben mensen zich gemeld om te komen helpen bij het opruimen van de stranden. Dat gebeurde ook op Texel, zegt Uitdehaag. "Dat is heel mooi en hartverwarmend. Onze eerste verantwoordelijkheid is het opruimen van de stranden en de veiligheid op zee. Onze zorgen gaan naar de gevolgen voor onze vissers die mogelijk op een container stuiten of spullen in hun netten krijgen." Pas als alles is opgeruimd, "gaan we kijken hoe we de kosten en inzet van defensie en vrijwilligers kunnen verhalen op het bedrijf".

Schiermonnikoog
Een woordvoerder van Veiligheidsregio Noord-Holland Noord laat weten dat er vooralsnog maar weinig uit de containers is gevonden op Texel. Er zijn wel zakken met peroxide gevonden, maar dat was op Schiermonnikoog.

Wie toch een zak met peroxide vindt, wordt verzocht 112 te bellen. De zakken moeten worden opgeruimd door hulpverleners in beschermende kleding. Raak de zakken niet aan, zegt de Veiligheidsregio.