TEXEL - Booking.com heeft aan inwoners van Texel gevraagd of ze hun woning als vakantiewoning willen registeren. De website hoopt zo meer accomodaties op het geliefde vakantie-eiland te kunnen aanbieden, maar zo makkelijk gaat dat niet. Volgens de gemeente is het het recreatief verhuren van een permanente woning namelijk hartstikke verboden.

"Het is in strijd met het belang van volkshuisvesting en de verblijfsrecreatie", zo laat de gemeente weten.

Handhaving
Het eiland is recentelijk zelfs een traject gestart om de illegale verhuur van permanente woningen tegen te gaan. Er zijn zo'n 110 meldingen gedaan van panden die zich mogelijk niet aan de regels hebben gehouden. Van de eerste 42 gecontroleerde adressen blijkt de helft op een illegale wijze z'n woning te verhuren. De andere adressen worden nog onderzocht.

Een van de overtredingen die wordt begaan is het niet afdragen van toeristenbelasting. Verhuurders die hun pand volgens het bestemmingsplan ook daadwerkelijk mogen aanbieden, moeten dat melden bij de gemeente. Voor elke huurder moeten ze dan 1,85 euro per nacht betalen, maar dat wordt niet altijd gedaan.

Illegaal
Ook zijn er Texelaars van wie de eigen woning volgens het bestemmingsplan helemaal niet verhuurd mag worden, maar die dat toch doen.

Het verzoek van Booking.com wordt dus niet door gemeente gewaardeerd. Texel heeft de website, waarop mensen een accommodatie voor vakantie of reis kunnen boeken, gevraagd te stoppen met de werving.