TEXEL - Na de zomervakantie start “ACT. voor de toekomst!” Een breed aanbod aan naschoolse activiteiten voor de Texelse jeugd. Gratis. Jongeren kunnen zich vanaf nu inschrijven voor één van de activiteiten, via de nieuwe website www.acttexel.nl.


Verschillende Texelse partijen zoals sportclubs, verenigingen maar ook bedrijven bieden naschoolse activiteiten aan. Voor jongeren tussen 12 en 18 jaar. De activiteiten passen binnen één van de zes categorieën: Buiten, Sportief, Creatief, Technisch, Ontspannen en Extreme. Zoals schilderen, leren programmeren, het Nationaal Park Duinen verkennen, een escaperoom maken of verschillende (strand- en water)sporten. Er zit dus altijd wel iets tussen.

De activiteiten worden aangeboden in blokken, van ongeveer 8 weken. Het eerste blok start vanaf 24 augustus 2020. Het volledige overzicht van alle activiteiten en aanbieders wordt gepresenteerd op de nieuwe website www.acttexel.nl. Hier kunnen jongeren zich ook direct aanmelden. Per activtiteit is er beperkt plaats, dus wees er snel bij.

Wethouder Jaap Vlaming: “We zijn blij dat we, in samenwerking met de partners, een mooi aanbod kunnen aanbieden. Meedoen aan een ACT-activiteit is gratis. Wat wij wél van de jongeren vragen is commitment. Er mag één proefles gevolgd worden, daarna besluit je of je stopt óf het volledige aantal weken meedoet.” In het aanbod van de lessen zit altijd een opbouw, zodat wordt toegewerkt naar een eindresultaat en jongeren zo extra te motiveren.

Bevorderen van gezondheid en welzijn Texelse jeugd
“ACT. voor de toekomst!” geeft invulling aan het speerpunt vrijetijdsbesteding vanuit het pilot project: Van een IJslandse naar een eilandse aanpak, voor het bevorderen van de gezondheid en het welzijn van de jeugd. De voordelen van een breed aanbod aan vrijetijdsbesteding of naschoolse activiteiten - begeleid door professionals - zijn groot, leert de ervaring van IJsland. Jongeren besteden meer tijd aan sport, muziek, cultuur of andere activiteiten en hebben plezier in het ontdekken en verder uitbouwen van hun ervaringen en talenten.

De activiteiten worden georganiseerd door: Galerie P, Lust for Sport, Golfschool Texel, Zandbank Texel, beeldend kunstenaar Anet van de Elzen, Staatsbosbeheer, Foamball, Fablab en Young4Ever.