TEXEL - Zaterdag 12 september is het Open Monumentendag. Ondanks dat monumentendag er door de coronacrisis dit jaar anders uitziet dan anders, is er ook tijdens deze editie genoeg te genieten van de Texelse monumenten. Zo is er een fiets- en wandeltocht uitgestippeld en zijn – onder voorbehoud – enkele grotere panden van binnen te bezichtigen. U vindt alle informatie in de Open Monumentenkrant Texel 2020.

Het landelijk thema is dit jaar ‘leermonument’ omdat ieder monument iets leerzaams biedt. Een deel van het Texelse programma is gerelateerd aan de herdenking van 75 jaar vrijheid, met name aan de gevolgen van de Georgische opstand, de bunkers en de wederopbouw na de oorlog. Zo wordt – onder voorbehoud – de bunker tegenover het vliegveld opengesteld voor publiek. Deze bunker werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gebouwd in opdracht van de Duitse bezetter en is onlangs aangekocht door het Luchtvaart- en Oorlogsmuseum Texel. Raadpleeg vooraf www.lomt.nl om te zien of de bunker daadwerkelijk open is op 12 september. Ook is er tijdens Open Monumentendag aandacht voor bijna 700 jaar dijkenbouw op Texel.

Wandelen door Oosterend, fietsen langs monumenten
In dit coronajaar zijn de monumenten in Oosterend niet opengesteld maar is er een wandeling door de oude dorpskern uitgestippeld. Vanaf Kaap Skil in Oudeschild kunt u daarnaast met de fiets een route volgen langs een groot aantal monumenten. Beide routes zijn op eigen gelegenheid te volgen, starten kan op ieder gewenst punt. De programmaonderdelen zijn bovendien naar eigen voorkeur te combineren, ook op andere dagen. U vindt de routes en het programma in de Open Monumentenkrant van dit jaar.

Panden en locaties die opengesteld worden of waar een toelichting gegeven wordt, herkent u aan de Open Monumentenvlag. Houd er rekening mee dat de openstelling ter plekke kan wijzigen als gevolg van eventuele coronamaatregelen.

Houd u aan de coronamaatregelen
Neem de basisregels tegen corona in acht: houd 1,5 meter afstand tot anderen, blijf thuis bij klachten en laat u testen, was vaak uw handen, hoest en nies in uw elleboog en vermijd drukte.

Meer weten?
- Download de Open Monumentenkrant Texel 2020. Liever een papieren exemplaar? De Open Monumentenkrant wordt vandaag verzonden als bijlage van de Texelse
Courant. Daarnaast kunt u een exemplaar ophalen bij de VVV of de deelnemende monumenten.
- Ga naar www.monumentenoptexel.nl
- Of bezoek de landelijke site: www.openmonumentendag.nl