NEDERLAND - De oudejaarsviering in Nederland is een van de meest feestelijke gebeurtenissen van het jaar. Het markeert niet alleen het einde van het huidige jaar, maar is ook een tijd van reflectie, festiviteiten en tradities. Mensen gaan naar grote feesten, maar zeker sinds corona wordt de oud- op nieuw traditie ook weer steeds vaker in huiselijke kring gevierd om daar met elkaar het glas te heffen op het nieuwe jaar. Een opvallend kenmerk van de oudejaarsviering is het gebruik van vuurwerk, dat niet alleen een bron van vreugde, maar de laatste jaren ook steeds meer een punt van discussie is.


Uiteraard horen oliebollen en appelflappen erbij op de laatste dag van het jaar. Nog steeds maken vele mensen ze zelf of ze maken het zichzelf makkelijk door naar één van de vele kramen of bakkerijen in de buurt te gaan.

In de avond worden er vele grote feesten georganiseerd ondermeer in dancings en poppodia, die vaak tot diep in de nacht doorgaan. Vaak zijn deze al ver van tevoren uitverkocht dus zorg dat je er op tijd bij bent om een ticket te bemachtigen. Mensen die de oudejaarsavond in huiselijke kring vieren doen dat veelal op verschillende wijzen. Spelletjes doen het immer goed, maar ook de tv met diverse (muzikale) terugblikken op het oude jaar en de traditionele oudejaarsconferences, met een humoristische en satirsiche terugblik op het nieuws en trends van afgelopen jaar, blijven ongekend populair.

Als om middernacht de klok luidt wordt allereerst het glas geheven op het nieuwe jaar waarin een ieder elkaar veel geluk, liefde en gezondheid wenst, waarna het vuurwerk kan losbarsten.

Het gebruik van vuurwerk tijdens de oudejaarsviering in Nederland is diepgeworteld in de traditie. De vuurwerktraditie in Nederland wordt echter ook geassocieerd met discussie over veiligheid, overlast en de impact op het milieu en mens en dier. In sommige gebieden zijn er oproepen voor strengere beperkingen op het particulier afsteken van vuurwerk. Naast individueel vuurwerk afsteken, organiseren veel steden en dorpen vuurwerkshows. Deze professionele shows trekken vaak grote menigten en bieden een spectaculair en veilig alternatief ten opzichte van het individueel afsteken van vuurwerk.

In recente jaren is er een groeiend bewustzijn van de milieu- en veiligheidsproblemen rond vuurwerk. Dit heeft geleid tot discussies over mogelijke veranderingen in de vuurwerktraditie, zoals het beperken van het particulier afsteken van vuurwerk en het bevorderen van professionele vuurwerkshows.

Hoe je het ook viert, doe het vooral veilig en denk aan- en om de medemens en de (huis)dieren. Geniet van het leven en van elkaar! Wij wensen een ieder hoe dan ook een geweldige jaarwisseling toe!

Dit artikel is eerder gepubliceerd in onze winter-editie van Update.