TEXEL - Op de stranden van de Waddeneilanden worden momenteel veel dode en verzwakte zeekoeten gevonden. Onderzoekers proberen te achterhalen wat de oorzaak hiervan is, opvangcentra vangen de verzwakte vogels op. Ook bij Ecomare is een aantal zeekoeten binnengebracht.

Zeekoeten zijn vogels die op volle zee leven. Ze komen alleen aan land om te broeden; niet op het strand maar op rotsige kusten. Als een zeekoet op het strand zit, is er dus iets aan de hand. Behalve verzwakte zeekoeten zijn bij een Ecomare in de afgelopen dagen ook een paar zeekoeten met olie binnengebracht. Deze vogels worden binnenkort gewassen.

Als mensen een zeekoet op het strand vinden en hem kunnen pakken, kunnen ze hem naar het dichtstbijzijnde opvangcentrum brengen. Op Texel is dat Ecomare. Hoofd dierverzorging Mariëtte Smit van Ecomare waarschuwt wel voor de scherpe snavel van de vogels: “Ook al is een zeekoet verzwakt, hij kan nog steeds pikken. Houd vooral afstand met je ogen. Het handigst is, om een lap of kledingstuk om de vogel te draperen en hem zo ‘in te pakken’.”