DE KOOG - De gemeente Texel heeft twee woningen boven restaurant El Toro aan de Nikadel in De Koog laten ontruimen. Er is volgens de gemeente sprake van 'zware overbewoning' en 'extreem brandgevaar'.

Texelse Courant schrijft dat er zeven mensen en een niet nader gespecificeerd aantal kinderen boven het restaurant woonden. De overbewoning en brandgevaarlijke situatie kwamen vorig week aan het licht, toen er vanwege het vermoeden van een aanwezige hennepkwekerij een inval werd gedaan.

Brandveiligheid

Wietplanten werden niet gevonden, maar een inspecteur van de gemeente constateerde wel dat er meer mensen in de appartementen woonden dan toegestaan en de brandveiligheid tekortschoot, zo laat de gemeente Texel aan de Texelse Courant weten. De gemeente zette in op een 'ontruiming op korte termijn'. Er zou wel noodopvang voor de betreffende mensen zijn geregeld.

Twee appartementen

Uitbater Sam Al-Tawil van restaurant El Toro laat aan NH Nieuws weten dat de ruimte boven het restaurant is opgedeeld in twee appartementen. In één van die appartementen woonde een medewerker van El Toro. "Vorige week werden de bewoners van het ene appartement eruit gezet", aldus Al-Tawil. "En vanochtend ook mijn medewerker, hij slaapt nu bij mij thuis."

Sociaal Team Texel

In hun zoektocht naar alternatieve woonruimte worden de andere bewoners van de appartementen bijgestaan door het Sociaal Team Texel, zo laat de gemeente aan de krant weten. De gemeente heeft de eigenaar van het pand, niet Al-Tawil, de opdracht gegeven het pand 'bouw- brandveilig te maken'.