TEXEL - In de tweede winterlezing nemen NIOZ-onderzoekers Hans Witte en Suzanne Poiesz hun gehoor mee in de onderwaterwereld van de Waddenzee. Al vele jaren volgen zij hier de visstand met vismethodes die al decennia worden gebruikt. Hun langlopende onderzoek levert een schat aan gegevens op. De onderzoekers vertellen erover bij Ecomare, op donderdag 5 maart om 20 uur.


Het NIOZ heeft al tientallen jaren fuiken staan rond 't Horntje. Al die tijd zijn de soorten, aantallen en maten van de vissen bijgehouden. Hierdoor beschikken Hans en Suzanne over een gigantische dataset. Zij weten hoe de visstand zich in het verleden heeft ontwikkeld en kunnen voorspellingen doen voor toekomstige ontwikkelingen.


Hans en Suzanne vertellen over de historie van het vissen in de Waddenzee en het huidige visonderzoek. Zij kijken hoe de vispopulatie van de Waddenzee is opgebouwd, welke vissoorten er voorkomen en waar welke soort staat in de voedselketen. In de lezing geven ze tevens een inkijkje in de verschillende technieken die zij gebruiken.


De lezing van Hans Witte en Suzanne Poiesz is de tweede in de serie winterlezingen van NIOZ en Ecomare. Op 12 maart volgt de derde, over vogels. Op 19 maart zijn de zeehonden aan de beurt. Entree bedraagt € 5,- per avond, inclusief koffie/thee in de pauze. Graag contant geld meenemen, pinnen is helaas niet mogelijk.