Moest je vorig jaar veel geld betalen omdat je zorg had afgenomen die niet vergoed werd door je zorgverzekeraar? Dan kan het verstandig zijn om eens even te kijken of het niet tijd is om je verzekering aan te passen. De kans is namelijk groot dat je meer kosten vergoed kunt krijgen wanneer je je polis beter afstemt op wat je nodig hebt. In dit artikel leggen we je uit hoe je zo’n polis kunt samenstellen, waar je op moet letten en wat je kunt doen om je polis passend te houden. Je mag namelijk eens per jaar overstappen van zorgverzekeraar. Dit kan je niet alleen veel geld besparen, het kan ook betekenen dat je veel meer uit je verzekering kunt halen. Reden genoeg dus om even in de materie te duiken.

Een basisverzekering die biedt wat je nodig hebt aan zorg

Veel mensen denken dat ze moeten zorgen dat ze een basisverzekering afsluiten, omdat je in Nederland verplicht bent een zorgverzekering te hebben. Echter, een basisverzekering bestaat uit meerdere opties. Bij het afsluiten zorgverzekering is het dus verstandig om te kijken naar welke van deze opties de beste is voor jou. Het verschil tussen de opties is de mate waarin niet-gecontracteerde zorg vergoed wordt. Wat is dit precies? Je verzekeraar sluit contracten af met zorgaanbieders zodat je daar zorg kunt afnemen. Echter, er zijn veel aanbieders van zorg en misschien wil je graag onder behandeling bij een partij waar je verzekeraar geen contract mee heeft afgeslote. In dat geval kun je een verzekering kiezen die niet-gecontracteerde zorg vergoedt. De mate waarin dit gebeurt, deels of volledig, kun je zelf bepalen waarbij volledige vergoeding uiteraard duurder is dan de overige opties.

Wat als je zwanger bent een zorgverzekering wilt afsluiten?

Iedereen die 18 jaar of ouder is in Nederland, moet een zorgverzekering afsluiten. Dit geldt dus ook voor mensen die zwanger willen worden of het al zijn. Een verzekering zwangerschap biedt je toegang tot de huisarts en uiteindelijk zal je verzekeraar ook de kosten vergoeden die gemaakt moeten worden wanneer je in het ziekenhuis bevalt. Wanneer je baby eenmaal geboren is, valt deze onder de zorgverzekering van de ouders. Je hoeft dus pas nadat jullie kind 18 jaar is geworden, een verzekering voor jullie kroost af te sluiten. We raden je aan om een uitgebreide zorgverzekering te nemen wanneer je kinderen nog opgroeien, zodat je zeker weet dat de kosten die gemaakt moeten worden, door je verzekeraar gedekt worden. Zo kom je niet voor vervelende financiële verrassingen te staan.

Stem je verzekering goed af met aanvullende polissen

Het leven is al duur genoeg en dus is het verstandig om je goed te verzekeren. Dat doe je niet alleen met een basisverzekering, maar ook met aanvullende polissen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een extra verzekering zodat de kosten die je bij de tandarts moet maken, vergoed worden. Zo zijn er meerdere opties waaruit je kunt kiezen. Hoe meer je toevoegt aan je basisverzekering, hoe beter je gedekt bent. Voeg echter niet meer toe dan je nodig denkt te hebben, want het heeft geen zin om verzekeringen af te sluiten die je toch nooit gaat gebruiken. Check aan het eind van ieder jaar even of je je polissen nog nodig hebt. Mocht dit niet het geval zijn, dan kun je verzekeringen afstoten of juist toevoegen. Zo heb je altijd een verzekering op maat waar je optimaal de vruchten van zult plukken.