NOORD-HOLLAND - Het vaarseizoen start op 1 april, het moment waarop de provincie Noord-Holland de bruggen en sluizen volgens de zomerregeling bedient.


Dat betekent ruimere bedientijden op zaterdag, zon- en feestdagen tot einde vaarseizoen: 1 november. Met als gevolg meer brugopeningen. Daarom stimuleert de provincie Noord-Holland konvooivaren, voor een betere doorstroming op weg én water.

Tijdens het vaarseizoen neemt het aantal recreatieschippers flink toe op de Noord-Hollandse wateren. Door de aanhoudende coronamaatregelen stijgt dit aantal nog verder. Daardoor zijn er ook meer brugopeningen. De provincie Noord-Holland werkt aan een betere doorstroming op weg én water door data uit te wisselen en beschikbaar te stellen voor brugwachters, automobilisten en schippers.

Hoe werkt dat?
Door data uit te wisselen kunnen automobilisten met de informatie via hun navigatiesysteem informatie over brugopeningen ontvangen en hun reis beter plannen. Via een digitale vaargids kunnen (recreatie)schippers op basis van locatie, opgegeven vaarroute en snelheid de verwachte aankomsttijd doorgeven aan de brugwachter. Dat werkt bij meer dan 50 bruggen in Noord-Holland. De brugwachter weet dan dat de schipper er aan komt en kan aan de hand van die informatie, via een speciaal brugmanagementsysteem, het beste tijdstip kiezen om de brug te bedienen. De bedienaar houdt daarbij niet alleen rekening met het wegverkeer en de scheepvaart, maar ook met de nood- en hulpdiensten en het openbaar vervoer.

Varen op de Blauwe Golf
De provincie stimuleert schippers om de digitale vaargids te gebruiken. Hoe meer schippers de vaargids gebruiken, hoe efficiënter er gevaren kan worden. Er ontstaat namelijk sneller een konvooi van schippers, een groep, die in 1 keer de brug kan passeren in plaats van dat de brug steeds voor iedere boot open gaat. Zo zorgt de provincie voor minder brugopeningen terwijl boten juist beter door kunnenvaren; ‘Varen op de Blauwe Golf’ heet dat. Zoals de ‘Groene Golf’ op de weg, maar dan op het water.

Meer informatie
De provincie werkt aan slim, schoon en veilig reizen in Noord-Holland. Ook minder wachten voor de brug? Kijk op www.noord-holland.nl/blauwegolf. Op www.vaarweginformatie.nl staat de meest actuele informatie en de beschikbaarheid van alle vaarwegen in Nederland. Met vragen kunnen (vaar)weggebruikers en omwonenden contact opnemen met het servicepunt van de provincie bereikbaar via 0800 - 0200 600 (gratis), of per mail: servicepunt@noord-holland.nl.