De gemeente sluit uit voorzorg voorlopig het kunstgrasveld in sportpark Den Burg-Zuid. Dit vanwege de aanhoudende stroom berichten in de media die leiden tot twijfel en onduidelijkheid over het gezondheidsrisico dat de rubberen korrels met zich meebrengen. De sluiting geldt voor (jeugd)gebruikers van het kunstgrasveld tot de leeftijd van 18 jaar. Gebruikers van 18 jaar en ouder mogen het veld blijven gebruiken.

Er is een dermate groot gebrek aan duidelijkheid waardoor meerdere gemeenten zo ook Texel geen onnodig risico wil lopen voor haar inwoners en dus het veld per direct sluit. Over het mogelijk exacte gezondheidsrisico lopen de berichten in de media uiteen. Er lopen op dit moment ook meerdere onderzoeken. Naast de RIVM heeft zo ook de Europese commissie een onderzoek ingelast waarvan de resultaten in januari/februari bekend worden.

De gemeente wil eerst het rapport van de RIVM afwachten, dat half december wordt verwacht. Op basis daarvan wordt opnieuw naar de situatie gekeken.

Achtergrond

De rubberen infill-korrels worden gemaakt van oude autobanden. Hierin zitten stoffen die mogelijk een verhoogd risico voor de gezondheid opleveren. Dit geldt ook voor de korrels die gebruikt worden in het kunstgrasveld in sportpark Den Burg-Zuid. Het “infill” zorgt er voor dat een kunstgrasveld dezelfde speeleigenschappen krijgt als een natuurgrasveld.