TEXEL - De vinvis die vannacht is aangespoeld op Texel, wordt morgen opgeruimd door Rijkswaterstaat. Het Texelse natuurcentrum Ecomare wil het skelet van het dier graag opnemen in de collectie.

Het dier spoelde vannacht aan tussen paal 17 en paal 18. Bij Ecomare vermoedden ze dat de vinvis door een noodlottig ongeluk om het leven is gekomen. "Er zijn hier hele grote klonten met poep aangespoeld", zegt Pierre Bonnet namens het natuurcentrum tegen NH Nieuws. "Dat betekent dat het dier een hele volle darm had. Dat wijst erop dat een aanvaring met een schip zijn dood is geworden."

Die aanvaring heeft waarschijnlijk weken geleden al plaatsgevonden. Het dier verkeert al in verregaande staat van ontbinding en verspreidt dan ook een intense geur op het strand.

Overgeven

"Ik had net al staan overgeven", zegt een vrouw die net op de verkeerde plek stond toen de wind draaide. De vele bezoekers die naar het strand komen om het enorme dier te bekijken, proberen dan ook zo veel mogelijk uit de wind te blijven.

Ondanks de geur is het voor veel strandgangers een bijzondere gewaarwording om de enorme vinvis te zien. "Je zwemt en speelt met de kinderen in de zee en de wetenschap dat dit daar ook zwemt, is heel bijzonder", vertelt een van hen.

Maandag is Rijkswaterstaat naar alle waarschijnlijkheid de hele dag bezig om het achttien meter lange dier van het strand te halen. De volgende bestemming is waarschijnlijk Ecomare, dat de vinvis graag in de collectie wil opnemen. Het centrum zou daarmee een van de grootste diersoorten ter wereld in huis hebben. Alleen blauwe vinvissen worden nog groter.