TEXEL - U bent gewond geraakt door een ongeval. Hierdoor krijgt u te maken met letselschade. Als de tegenpartij aansprakelijk is te stellen voor het ongeval en uw letsel, krijgt u al uw schade vergoed. Maar wat valt er dan precies onder uw letselschade na een ongeval? U leest het in dit artikel.

Welke schadeposten krijgt u vergoed?

Als u letsel oploopt door een ongeval, veroorzaakt dit allerlei vormen van schade. U weet mogelijk wel dat bepaalde kosten hieronder vallen zoals de inkomsten die u misloopt, uw eigen risico en de reparatiekosten voor uw persoonlijke eigendommen. Maar dit zijn slechts een paar van de vele schadeposten waar u mee te maken kunt krijgen. De rest van de schadeposten zijn wat minder bekend. De meeste schadeposten worden zelfs over het hoofd gezien door slachtoffers zoals:

 • Studievertraging

 • Huishoudelijke hulp

 • Extra dagen kinderopvang

 • Kosten zonder nut

 • Aanpassingen aan uw woning

Hieronder zullen we deze schadeposten kort aan u uitleggen.

Studievertraging

U kunt studievertraging oplopen door het ongeval. Stel dat u zich bijvoorbeeld een aantal maanden niet goed kunt concentreren doordat u een klap tegen uw hoofd heeft gekregen, dan kunt u tijdelijk niet studeren of verplichte lessen volgen. Als u dan een half jaar of jaar moet overdoen, lijdt u schade. Nu denkt u misschien direct aan het collegegeld, de aanschaf van vernieuwd lesmateriaal of tentamenkosten die moeten worden vergoed, maar u loopt door studievertraging ook inkomsten mis. U kunt namelijk pas een half jaar tot een jaar later aan het werk in uw vakgebied. Ook deze kosten moeten worden vergoed door de aansprakelijke tegenpartij. Het moet wel medisch te onderbouwen zijn dat uw studievertraging is veroorzaakt door het ongeval en dat de verwachting was dat u zonder het ongeval uw studie wel op tijd had kunnen afronden.

Huishoudelijke hulp

Een ongeluk waarbij u gewond raakt, zorgt er vaak voor dat u tijdelijk hulp nodig heeft in het huishouden. Soms heeft u alleen bij bepaalde taken hulp nodig zoals stofzuigen en de boodschappen doen, wanneer u bijvoorbeeld uw pols heeft gekneusd. Soms moeten alle huishoudelijke taken van u worden overgenomen, als u bijvoorbeeld tijdelijk op krukken loopt door een gebroken been. In beide situaties heeft u recht op een vergoeding voor huishoudelijke hulp. Zelfs als u hulp krijgt van uw familie, vrienden of de buren.

Extra dagen kinderopvang

In sommige situaties kunt u door uw letsel niet alleen voor uw kinderen zorgen. U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan een situatie waarin u in een rolstoel zit en een baby heeft van een paar maanden. Als uw kind hierdoor extra dagen naar de kinderopvang moet, maakt u extra kosten. Deze kosten moeten in principe ook worden vergoed door de verzekeraar van de tegenpartij.

Kosten zonder nut

Stel dat u voor het ongeval concertkaartjes had gekocht voor een concert van uw favoriete zanger. Helaas kunt u niet meer naar het optreden gaan, omdat uw milt is gescheurd door het ongeluk. U bent nog aan het herstellen, wanneer het concert wordt gehouden. Het bedrag dat u voor de concertkaartjes heeft betaald, valt onder de schadepost kosten zonder nut. U kunt hierbij ook denken aan:

 • Een fitnessabonnement

 • De annuleringskosten voor een al geboekte vakantie

 • Een net aangeschafte racefiets, als u bijvoorbeeld nooit meer zult kunnen lopen

Alle kosten die hieronder vallen, moeten in principe door de verzekeraar van de tegenpartij worden vergoed.

Aanpassingen aan uw woning

Als u blijvend letsel heeft opgelopen door het ongeval, krijgt u met nog meer schade te maken. Als u in een rolstoel terechtkomt, moet u bijvoorbeeld aanpassingen laten doen aan uw woning zoals een traplift laten plaatsen en automatische deuren. Alle aanpassingen die nodig zijn zodat u in uw woning kunt blijven wonen, moeten door de verzekeraar van de tegenpartij worden vergoed.

Andere schadeposten

Bovenstaande schadeposten zijn slechts enkele vormen van schade waar u mogelijk mee te maken krijgt, nadat u letsel heeft opgelopen door een ongeval. U kunt daarnaast ook te maken krijgen met de volgende schadeposten:

 • Reis- en parkeerkosten

 • Hondenuitlaatservice

 • Verlies aan zelfwerkzaamheid, wanneer u niet meer uw eigen huis en tuin kunt onderhouden

 • Verhuiskosten als u bijvoorbeeld in een rolstoel terecht bent gekomen, maar in een appartementencomplex zonder lift woont

 • Smartengeld voor u emotionele schade

 • En meer

Alle schade die door het ongeval is ontstaan, moet door de verzekeraar van de tegenpartij worden vergoed.

Ik wil schade claimen voor mijn letsel, wat nu?

U wilt dat al uw schade wordt vergoed door de aansprakelijke tegenpartij. Dit kan de verkeersdeelnemer zijn die u heeft aangereden, de eigenaar van de hond die u heeft gebeten, uw werkgever na een bedrijfsongeval. Als u iemand aansprakelijk kunt laten stellen voor uw letselschade, kunt u schadevergoeding claimen. Hoe kunt u dit het beste doen?

Na een ongeval waarbij u letsel oploopt, kunt u het beste een ervaren jurist inschakelen om uw schade te claimen. Een ervaren jurist weet op welke schadeposten u recht heeft. U vertelt uw verhaal en uw persoonlijke situatie, dan kan de jurist de tegenpartij aansprakelijk stellen en uw schade berekenen. Letselschadebureau JBL&G kan u gratis bijstaan. De buitengerechtelijke kosten van dit bureau moeten namelijk ook door de verzekeraar van de tegenpartij worden vergoed.