TEXEL - Het is in Nederland wachten op de eerste grijze zeehondenpup van het seizoen. Het geboorteseizoen staat hier namelijk op het punt te beginnen. Grijze zeehonden krijgen hun jongen midden in de winter, vanaf half november, in tegenstelling tot de gewone zeehonden die in het begin van de zomer pups krijgen. Er zijn langs de vastelandskust afgelopen week wel twee dode pups aangespoeld, maar het is niet zeker of deze ook langs de Nederlandse kust geboren zijn. Het geboorteseizoen start langs de Engelse en Schotse kust namelijk al veel eerder.

Vroeger of later

Aan de noordoostkant van Schotland krijgen de grijze zeehonden vanaf begin oktober al jongen. Daarna volgt het noorden van Engeland en tot slot pas Nederland. Het is niet bekend waarom grijze zeehonden op verschillende plekken op andere tijdstippen pups krijgen. Grijze zeehonden zwemmen makkelijk heen en weer tussen Nederland en Groot-Brittannië en er verhuizen er elk jaar een flink aantal van die gebieden naar Nederland. Er is dus veel uitwisseling tussen de groepen langs de Noordzee.

Wintervacht

De pups van de grijze zeehonden worden geboren met een dikke witte winterjas, tegen de kou. Met die lange haren is het lastig zwemmen, dus gaan ze bij voorkeur niet te water. De pups drinken de eerste weken vette melk bij de moeder. In die tijd komen ze zo’n 1,5 tot 2 kilo per dag aan. Dat moet ook wel, want na een week of drie worden ze door hun moeder verlaten, verliezen ze hun lange haren en moeten ze het zelf uitzoeken. Soms blijven de jongen nog weken tot een maand op de kant zonder moeder voordat ze te water gaan. Eenmaal klaar om te zwemmen moeten de jonge zeehonden zelf vis leren vangen en eten.

Rust

Voor pasgeboren zeehonden is rust van levensbelang. Hoe meer kans het jong heeft om melk te drinken, hoe beter zijn reserves voor de tijd waarin hij op eigen benen moet gaan staan. Hoewel de meeste jongen op droge zandeilanden op het wad worden geboren, komen er ook wel eens moeders met jongen op het strand terecht. Omdat de jonge zeehonden het water nog niet in gaan, kunnen wandelaars de pups daar van dichtbij benaderen. Hierdoor durft de moeder het strand niet meer op te komen en gaat kostbare zoogtijd verloren. Daarnaast kost stress een hoop onnodige energie. Gun de zeehonden daarom hun privacy en geniet op grote afstand, met een verrekijker, van het prille zeehondengeluk.

Meer weten?

In de categorie Leesvoer kun je meer vinden over grijze zeehonden. Op de webcam van Isle of May van Seabird.org kun je de jonge grijze zeehonden op dit Schotse eiland live zien.